Oorlogsslachtoffers Kisangani blijven betaling schadevergoeding eisen (CongoForum)

KISANGANI – De Vereniging van Oorlogsslachtoffers in Kisangani (Tshopo) heeft maandag opnieuw gepleit voor de uitbetaling van schadevergoedingen aan haar leden.

De raadsman van de vereniging, Deba Lolia Bolamba, betreurde op een persconferentie volgens Radio Okapi dat de slachtoffers van deze oorlogen al minstens twee jaar wachten op hun compensatie: “Vandaag is het twee jaar en een paar dagen geleden dat Oeganda in 2022 het compensatiebedrag van 65 miljoen dollar betaalde voor zijn activiteiten hier in ons land, en sindsdien is er radiostilte. We hebben op 14 juni 2021 een delegatie naar Kinshasa gestuurd om de situatie in de gaten te houden, maar dat was een bittere ervaring. Dit geld zou hen in staat moeten stellen om hun problemen op te lossen, vooral die van humanitaire aard en op het gebied van gezondheidszorg”, zei hij.

Volgens de raadsman zijn er een tiental oorlogsslachtoffers in Kisangani ziek en zijn er afgelopen september drie anderen overleden door gebrek aan goede zorg: “Eén lid van de delegatie is al sinds 30 augustus dood en zijn lichaam ligt al meer dan een maand in het dodenhuis in Kinshasa, terwijl de rest van de delegatie nachtenlang in de open lucht doorbrengt zonder hulp van de nationale of provinciale autoriteiten. In Kisangani zijn er tien oorlogsslachtoffers die ernstig ziek zijn en geen enkele zorg krijgen”.

Daarom dringt hun vereniging er bij het staatshoofd op aan om zich persoonlijk in te zetten voor de betaling van hun schadevergoeding en “de terugkeer van hun broer Alfred Lobanga en de hele delegatie die in Kinshasa gestrand is”.

© CongoForum, 04.10.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.