President Sassou N’guesso: “Je kan niet de vriend van het woud zijn zonder een vriend te zijn van de vrede” (CongoForum)

BRAZZAVILLE – De president van Congo-Brazzaville, Denis Sassou N’guesso, heeft onlangs opgeroepen tot vrede zodat overal ter wereld de wapens zouden zwijgen en het geweld kan stoppen om plaats te maken voor de dialoog.

Hij deed zijn oproep op zaterdag 28 oktober in Brazzaville, tijdens een topoverleg over het behoud van drie tropische wouden in de wereld: het Amazonebekken, het Borneo-Mekonggebied en het Congobekken. Volgens Denis Sassou kan je opkomen voor het bos niet los zien van het pleiten voor vrede want, zo vertelde hij, “wij kunnen geen vriend van het bos zijn als we ook niet een vriend van de vrede zijn”. Dat melden Afriquactu en Mediacongo.

“In beboste conflictgebieden vormen bossen de ideale plek voor de camouflage van loopgraven, personeel en uitrusting. Als gevolg hiervan wordt het bos zelf het doelwit wanneer men de vijand wil ontmaskeren of zelfs doden. In de traditionele opvatting van onze samenlevingen vormt het bos, sinds onheuglijke tijden, het trefpunt tussen de aarde en de hemel: de aarde waar het zijn wortels zet en het hemelgewelf waar de toppen van de bomen samenkomen. Het bos symboliseert dus de bemiddeling en de dialoog. Die uitdrukking is zelfs tot in onze cultuur terechtgekomen via de “palaverboom”, die dient om via dialoog crisissen en zelfs de meest acute conflicten opte lossen. Met deze symboliek en vanop dit platform doe ik een oproep tot vrede zodat overal ter wereld de wapens zwijgen en oorlogen en geweld stoppen om plaats te maken voor onafwendbare dialoog”, klonk het.

Het standpunt van Sassou sluit aan bij dat van zijn evenknie uit de DR Congo, Félix Tshisededi. Die stelde de agressie van Rwanda aan de kaak. Hij deed daarbij een oproep tot vrede en eenheid in Afrika.

“Op dit ogenblik waar wij over het behoud van onze wouden handelen, doet zich in het Virungapark – een van de belangrijkste natuurreservaten ter wereld inzake bossen en biodiversiteit – een gewapend conflict voor dat nefast is voor het ecosysteem. Dat wordt gewoon vernietigd! En dat werd niet besloten in Washington, Parijs, Brussel of Londen. Dat wordt in Afrika beslist, meer bepaald in Kigali. Dat is het werk van een Afrikaanse broeder! Wij moeten die hypocrisie die tussen ons bestaat, uitbannen!”, verklaarde Tshisekedi.

Tshisekedi wees nog maar eens erop dat zijn land een vooraanstaande rol wil spelen op het vlak van milieu en klimaat met meer dan 62% van de bossen in het Congobekken, ongeveer 70% van de moerassen en meer dan 52% van de Afrikaanse zoetwaterreserves.

© CongoForum, 31.10.23 (PVb)

Beeld – bron: (archief) Présidence/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.