Professor UNIKIN: “80% middelbare scholieren verloor interesse in wetenschap” (CongoForum)

KINSHASA – In de afgelopen tien jaar heeft 80% van de middelbare scholieren zijn interesse in wiskunde, natuurkunde, biologie en biochemie verloren, zo blijkt uit een onderzoek van de Faculteit Wetenschappen van de Universiteit van Kinshasa (UNIKIN). Professor Fidèle Balibuno van deze universiteit onthulde de resultaten van dit onderzoek dinsdag aan Radio Okapi.

De professor roept op tot voorzichtigheid: “Tijdens het onderzoek merkte ik dat er een uitval was in de exacte vakken wiskunde-fysica en biologie. We moeten dit in de gaten houden”.

Professor Balibuno denkt dat deze situatie te wijten is aan de neiging van leerlingen om zich te interesseren voor vakken “die ze, terecht of onterecht, als gemakkelijk te beheersen beschouwen, op grond van de wet van de minste inspanning”.

“Er moet absoluut worden beslist om de opties wiskunde-fysica en biologie-scheikunde opnieuw in te voeren, die in verschillende provincies van de DR Congo werden afgeschaft ten voordele van opties zoals Latijn-filosofie of psychologie-pedagogie. Als de wetenschappelijke richtingen niet worden bevoordeeld, zal onze technologische kennis zwak zijn. Dat betekent dat we geen ingenieurs zullen hebben om onze wegen aan te leggen”, waarschuwt de prof.

Balibuno moedigt middelbare scholieren aan om wetenschappen te studeren om de technologiesector in de DR Congo te stimuleren, naar het voorbeeld van Frankrijk en Japan: “Als we willen dat Congo in de toekomst een machtig land wordt, moeten we de vakken wiskunde-fysica en biochemie weer op de rails krijgen. Japan is een onbetwiste macht geworden dankzij wiskunde en natuurkunde”, klinkt het.

© CongoForum, 27.10.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.