Rebellen M23 zijn verjaagd uit Kitshanga (CongoForum)

KINSHASA – De rebellengroepering M23 erkent dat ze niet langer de stad Kitshanga in Noord-Kivu onder controle heeft. De rebellen werden verjaagd door strijders van zelfverdedigingsmilities, signaleert Actualité.cd. M23, dat steun krijgt van Rwanda, zegt in een persbericht dat de Wazalendo-strijders worden gesteund door het Burundese leger.

In de voorbije weken circuleerden er op internet berichten waarin steeds werd gezegd dat het Burundese leger steun gaf aan het Congolese leger. Het Burundese leger sprak deze berichten steevast tegen en zei alleen te opereren binnen het mandaat van de troepen van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC).

Volgens OCHA, het VN-kantoor voor de coördinatie van humanitaire aangelegenheden, wordt er heftiger gevochten in de streek van Masisi, in het bijzonder in de gezondheidszone Mweso. Ook in de streek van Rutshuru zou er meer worden gevochten, met name in de gezondheidszones Birambizo, Bambo en Tongo.

Sinds het oplaaien van het geweld in Masisi op 1 oktober 2023 zijn minstens 20 burgers gedood. Meer dan 30 anderen raakten gewond, zeggen plaatselijke humanitaire bronnen.

Op 8 oktober zagen bijna 85.000 burgers zich gedwongen om te vluchten naar andere delen van Masisi. De situatie blijft onstabiel in de regio.

© CongoForum, 10.10.23 (db)

Beeld – bron: ministerie Defensie RD Congo/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.