Spelen van de Francofonie: vermoedens over aanzienlijk financieel gesjoemel (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese hoofdstad Kinshasa ontving van 28 juli tot 6 augustus van dit jaar de Negende Spelen van de Francofonie. Maar nu bestaan er vermoedens dat er veel geld is verdonkeremaand. Aanvankelijk was een budget van 48 miljoen dollar voorzien maar uiteindelijk liep het bedrag op tot wel 324 miljoen dollar, zo blijkt uit informatie van Nicolas Kazadi, de minister van Financiën.

Het operationele budet explodeerde van 12 naar 78 miljoen dollar, terwijl de investeringsuitgaven een sprong maakten van 36 naar 246 miljoen dollar. Aanvankelijk werd gedacht om de Spelen in enkele maanden voor te bereiden. In de praktijk bleek hiervoor drie jaar nodig te zijn als gevolg van management- en planningsfouten.

De informatie van de minister van Financiën deed parlementslid Claudel-André Lubaya steigeren. Hij spreekt van een zoveelste schandaal en vindt dat de regering erg zwaar uit de bocht vloog door het budget te laten exploderen tot 324 miljoen. “Allemaal zogezegd om de visie van het staatshoofd te realiseren in het kader van de Spelen van de Francofonie”.

Geen ‘planetair succes’

De Congolese autoriteiten noemden de recente Spelen een ‘planetair succes’ van historisch belang. “Maar in werkelijkheid was dit een graf voor de overheidsfinanciën”, klaagt Lubaya. “324 miljoen dollar werd gebruikt om diverse personen onterecht te verrijken.”

De parlementair is van mening dat hier zwaar is gesjoemeld ten voordele van een aantal politici, functionarissen en onbetrouwbare financiële dienstverleners. Hij vindt dat de overheidsfinanciën heel lichtzinnig worden beheerd en eist dat de verantwoordelijken worden aangeduid.

Jean Bamanisa, de vroegere gouverneur van Ituri, klaagt eveneens. Hij vindt dat sommige beheerders zich verschuilen achter de overheid om hun tekortkomingen te rechtvaardigen en is evenmin te spreken over het uit de hand lopen van het budget en het financiële gesjoemel.

© CongoForum, 30.10.23 (db)

Beeld – bron: Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.