Strijd tegen kanker: “Gezondheidswerkers vroeg opzoeken, overheid betaalt groot deel behandeling” (CongoForum)

NGANDA – De maand oktober is uitgeroepen tot “Roze Oktober” in de strijd tegen borstkanker, en ter gelegenheid hiervan organiseerde het ziekenhuiscentrum Nganda van 28 tot 29 oktober een bewustmakingsweekend over kanker, schrijft Actualité.cd.

Op de eerste dag werd een wetenschappelijke dag georganiseerd met als thema “Van diagnose tot uitgebreide zorg voor borst- en baarmoederhalskanker”. Hierbij werd aan de deelnemers het advies gegeven om samen te werken op het vlak van preventie, zich te richten op preventie en bewustwording om de gevallen van deze kankers te verminderen door effectieve interventies en door informatie te delen over bewustwording van borst- en baarmoederhalskanker om vroegtijdige opsporing aan te moedigen.

Arnold Sulu, medisch directeur van het ziekenhuis in Nganda, drong er ook bij het publiek op aan om de gezondheidscentra die aangesloten zijn bij het nationale kankerbestrijdingscentrum in een vroeg stadium te benaderen, omdat de overheid het grootste deel van de behandeling betaalt, gezien de hoge kosten van de behandeling van kanker in het land.

“De afgelopen drie jaar hebben we, dankzij het Nationaal Kankercentrum (CNLC), dat is opgezet door het ministerie van Volksgezondheid, gezien waar we aan toe waren met betrekking tot kanker. Praktisch gezien doen we twee dingen: we behandelen mensen en een groot deel van je behandeling wordt betaald door de overheid. Wees niet bang, kom kennismaken met de gezondheidswerkers, ga naar het partnercentrum van het CNLC, want veel dingen worden door de overheid vergoed. De kosten van een kankerbehandeling kunnen oplopen tot 10.000 dollar, wat moeilijk is voor de overgrote meerderheid van onze bevolking. Daarom wordt een groot deel van de kosten gedekt door de overheid”, aldus dr. Arnold Sulu.

Volgens dr. Guylaine Mopoh, een medisch oncoloog in het Nganda-ziekenhuis, is bewustwording de eerste stap naar een effectieve bestrijding van deze plaag. “Bewustwording is de eerste stap in de strijd tegen kanker, in het bijzonder borstkanker. Daarom was het belangrijk dat het Nganda-ziekenhuis dit weekend een bewustwordingscampagne over kanker organiseerde. Veel patiënten komen pas in een vergevorderd stadium naar het ziekenhuis als gevolg van verkeerde informatie: veel patiënten denken dat, zodra de ziekte begint, het mystiek-religieus is, het ‘Mbasu’ is, een betovering… ze denken niet direct aan kanker.”

Tijdens het speciale weekend werden sportactiviteiten georganiseerd en werd informatie gedeeld over preventive en behandeling. Er werd ook een gratis screeningfaciliteit opgezet. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er elk jaar 50.000 nieuwe gevallen van kanker in de DR Congo, en ligt het aantal sterfgevallen als gevolg van kanker rond de 34.000.

© CongoForum, 31.10.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jean Ngandu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.