Terugtrekking VN-vredesmacht: Veiligheidsraad vraagt om plan uit te werken (CongoForum)

NEW YORK – De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag de Congolese regering en de VN aangemoedigd om tegen november een plan uit te werken voor de volledige terugtrekking van de vredesmacht Monusco uit de DR Congo. De Congolese regering drong er eerder op aan om Monusco versneld te laten vertrekken.

In de komende maanden wil de Veiligheidsraad een beslissing nemen over de toekomst van de vredesmacht in Congo en nadenken over maatregelen om een terugtrekking mogelijk te maken, meldt Radio Okapi.

De leden van de Veiligheidsraad riepen ook op tot kalmte en tot meer dialoog tussen Kinshasa en Kigali om een duurzame vrede in de regio meer kansen te geven. Volgens de Veiligheidsraad is er een politieke oplossing nodig om de veiligheidscrisis in Oost-Congo te kunnen oplossen. Hierbij wordt verwezen naar de vredesprocessen van Nairobi en Luanda. De Veiligheidsraad wil dat Congolese gewapende groepen meewerken aan een terugkeer van de vrede zonder voorwaarden te stellen.

Nog steeds volgens de Veiligheidsraad mag de rebellengroepering M23 niet voort oprukken. Deze rebellen moeten zich op een aantal plaatsen terugtrekken en hun strijders laten verzamelen in ‘kantonnementen’.

In december worden in de DR Congo verkiezingen gehouden. De Veiligheidsraad vroeg aan de regering om, met steun van Monusco, het nodige te doen om vrije verkiezingen mogelijk te maken en om ook de deelname van vrouwen te waarborgen, op de lijsten en als kiezers.

© CongoForum, 18.10.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.