UNC schorst politicus uit Bukavu wegens steun aan dr. Denis Mukwege (CongoForum)

BUKAVU – De politieke partij Union pour la nation congolaise (UNC) heeft bekendgemaakt dat Homer Bulakali Mwanawabene, kandidaat voor de Nationale Assemblee in de stad Bukavu, voor drie maanden is geschorst en voor een ad hoc tuchtcommissie is gebracht. De UNC kon er niet om lachen dat Bulakali steun had uitgesproken aan presidentskandidaat Denis Mukwege, terwijl de partij een eigen kandidaat heeft.

De leiding van de UNC verklaarde volgens Actualité.cd dat Bulakali impliciet afstand had gedaan van zijn eigen kandidatuur door een andere kandidaat voor de presidentsverkiezingen van eind 2023 te steunen. De man is nu preventief geschorst in afwachting van de conclusies van de tuchtcommissie, die zijn zaak zal onderzoeken.

Homer Bulakali, provinciaal député en kandidaat voor de Nationale Assemblee bij de UNC, had gezegd dat dat de tijd was gekomen om “plaats te maken voor een man uit de burgermaatschappij” die noch de meerderheid noch de oppositie vertegenwoordigt. Hij bekritiseerde zo het huidige politieke system. Bulakali deed zijn uitspraak na het besluit van de provinciale regering van Noord-Kivu om de hulp te weigeren die hij en zijn collega Georges Musongela hadden aangeboden aan de slachtoffers van het bloedbad in Goma op 30 augustus. Homer Bulakali verklaarde zijn beslissing om lid te worden van de UNC door de nadruk te leggen op de toewijding van de partij aan de democratie en de steun voor verschillende kandidaten, terwijl er wordt samengewerkt voor het welzijn van de bevolking.

Al eerder ongehoorzaam

Het gaat niet om Homer Bulakali’s eerste uiting van ongehoorzaamheid binnen de UNC. Bij de verkiezing van het bureau van de provinciale assemblee had hij al geweigerd om de bevelen van zijn partij op te volgen door niet af te treden ten gunste van de kandidaten van de toenmalige FCC-CACH-coalitie.

Al meer dan drie jaar treedt Bulakali in de voetsporen van dr. Denis Mukwege door een project op te starten om plaatsen waar bloedbaden hebben plaatsgevonden in de hele provincie te beschermen. Dit project omvatte het identificeren en beschermen van de plaatsen, evenals het creëren van gedenktekens in gebieden waar nog geen structuren bestonden.

© CongoForum, 09.10.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Billy Ivan Lutumba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.