Uvira: training leert vrouwen hoe ze kiescampagne kunnen voeren (CongoForum)

UVIRA – In de stad Uvira (Zuid-Kivu) hebben 40 vrouwen een tweedaagse training gevolgd over het voeren van een kiescampagne en de vraag hoe je je programma uitwerkt en hoe je een campagneboodschap formuleert. De training vond plaats op 29 en 30 september 2023, signaleert Radio Okapi.

Het ging om een initiatief van de ngo ‘Genre actif pour le développement’ (GAD), dat paste in het kader van de activiteiten van de ‘Coalition des femmes défenseurs des droits humains’ (CFDDH).

Tijdens de training kregen de vrouwen, die kandidaat zijn bij de komende verkiezingen, te horen hoe ze in het openbaar kunnen spreken, hun boodschap kunnen verwoorden en kiezers kunnen mobiliseren. De deelneemsters behoorden tot de Union sacrée van Félix Tshisekedi, de oppositie en het middenveld.

Eén van de deelneemsters ziet ‘de vrouw’ als een essentiële schakel om tot vrede te komen in het oosten van de DR Congo. “We moeten de politiek niet zien als een opportuniteit maar als een carrière om werk te maken van een nieuw Congo en stabiele instellingen te hebben. In het middenveld vond ik niet genoeg militantisme, in de politiek wel. Je moet er staan, je partij en haar ideeën en maatschappijproject verdedigen. Voor mij is dat allemaal nieuw maar ik zal me aanpassen om vooruit te gaan.”

Volgens Abigael Bitondo van GAD worden trainingen van deze aard in Zuid- en Noord-Kivu ondersteund door Protection International en 11.11.11.

© CongoForum, 04.10.23 (db)

Beeld – bron: Fiston Ngoma/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.