Vrouwelijke ondernemers in Kinshasa: er zijn er veel, maar het is niet gemakkelijk (CongoForum)

KINSHASA – Het ministerie van Ondernemerschap en KMO’s heeft vorige week in Kinshasa het startsein gelost voor een reeks activiteiten in het teken van ondernemerschap. Vrouwelijk ondernemerschap krijgt hierbij veel aandacht, bericht Actualité.cd.

Veel vrouwen zijn officieel of informeel ondernemer maar ze hebben af te rekenen met maatschappelijke vooroordelen. “Ze dragen zware verantwoordelijkheden en hun onderwijsniveau is niet geweldig”, zegt Nadine Tshibola van Mwasi ya Bwanya ya Congo, een verwerkende onderneming.

Nadine erkent dat vrouwen soms opleidingen en advies kunnen krijgen bij hun ondernemerschap. Soms krijgen ze een microkrediet. Zelf lanceerde Nadine zich in het bakken van brood. “Ik moest wel mijn huishoudelijk werk zien te verzoenen met mijn business en mijn werk”, vertelt ze. De onderneemster onderstreept dat het niet simpel is om haar diverse rollen te combineren.

Israël Kanku werkt bij Glamour Mode, dat vrouwenkleding verkoopt. Zij maakt zich zorgen over de administratieve pesterijen die vrouwelijk ondernemerschap belemmeren. “Wanneer je je ergens met je zaak installeert, zijn er gemeentelijke ambtenaren die je komen lastig vallen en taksen vragen die zelfs niet bestaan. Wie niet sterk in zijn schoenen staat, kan er dan wel mee ophouden. Zo kunnen we toch niet vooruitgaan. Wanneer de regering maatregelen treft om ons te begeleiden, moet er stevig worden gesensibiliseerd en moet er opvolging zijn om te checken of die maatregelen effectief worden toegepast.”

Christine Belesi levert schoonmaakdiensten met Miracle Clean Services. “Vrouwen zijn geschikt om zaken te doen maar het vrouwelijk ondernemerschap schiet niet echt op. Meestal is dat omdat de vrouwen vooral iets doen om voor zichzelf te kunnen zorgen. Vrouwen moeten hun bedrijfsmodel herdenken, om het geleidelijk uit te breiden. Om dat te bereiken moeten ze worden ‘opgevoed’. Ze moeten opleiding krijgen over zakendoen en financiel beheer.”

In Kinshasa zie je hoe sommige vrouwen zich richten op een veelbelovend marktsegment. Andere vrouwen zetten een kleine activiteit op om wat inkomsten te hebben: ze verkopen gerechten op straat, verhandelen allerlei artikelen, drijven handeltjes met andere landen. “Ik heb mijn handeltje om mijn familie te kunnen onderhouden”, zegt Thérèse Kole, die kruiden verkoopt aan het Rond-point Ngaba. “Maar we moeten veel belastingen en taksen ophoesten. Zo wordt het moeilijk om genoeg over te houden voor de familie en de uitbouw van mijn activiteit.”

“De politie verjaagt ons ook soms. Hoe kunnen we zo verkopen? Diezelfde politieagenten vragen ons 500 of 1.000 Congolese frank om ons met rust te laten. De regering moet het systeem aanpassen zodat we kunnen overleven”, aldus Mamy Ghenda, die groenten verkoopt.

In het kader van de activiteiten rond ondernemerschap is er deze maand een werklunch met de ontwikkelingspartners. Andere activiteiten zijn onder meer een evenement rond het project “1 miljoen KMO’s voor 8 miljoen jobs”, de uitreiking van prijzen, de opening van een ‘Huis van het Ondernemerschap’, een staten-generaal en een ontmoeting tussen president Tshisekedi en jonge ondernemers.

© CongoForum, 20.10.23 (db)

Beeld – bron: archief Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.