Wereldvoedselprogramma schort distributie hulp nabij Goma op vanwege gevechten (CongoForum)

GOMA – Het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft zijn distributieoperaties in de buurt van de stad Goma, in het oosten van de Democratische Republiek Congo, moeten opschorten als gevolg van gewelddadige gevechten waarbij de M23 en andere gewapende groepen betrokken zijn. De gevechten in de regio zijn verhevigd, waardoor het leven van duizenden toch al kwetsbare mensen in gevaar komt, aldus Actualité.cd.

Het WFP slaagde er naar eigen zeggen in om ongeveer de helft van de 117.000 mensen in de kampen voor ontheemden in Kanyaruchinya en Munigi te bereiken. In deze kampen wonen sinds jaren mensen die gevlucht zijn voor de conflicten in de territoria Rutshuru en Masisi in Noord-Kivu. De opschorting van de distributie brengt de voedselzekerheid van deze toch al kwetsbare bevolkingsgroepen ernstig in gevaar.

Artsen zonder Grenzen (AZG) meldde ook dat er op maandag 23 oktober gevechten zijn uitgebroken in de buurt van het gezondheidscentrum van Kanyaruchinya, waardoor sommige ziekenhuispatiënten moesten vluchten om te ontsnappen aan het geweld en het granaatvuur. AZG heeft in samenwerking met het ministerie van Gezondheid ongeveer twintig gewonden behandeld in het gezondheidscentrum van Kanyaruchinya, terwijl ongeveer tien patiënten werden overgebracht naar het door AZG ondersteunde ziekenhuis in Kyeshero.

In de provincie Noord-Kivu zijn er momenteel 2,4 miljoen ontheemden, voornamelijk als gevolg van het voortdurende conflict. Sinds 1 oktober zijn meer dan 198.000 mensen ontheemd geraakt in de gebieden Masisi en Rutshuru, waardoor de kwetsbaarheid van de mensen die zich verplaatsen is toegenomen. De ontheemde bevolking heeft dringend behoefte aan onderdak, voedsel, water en gezondheidszorg om deze groeiende humanitaire crisis het hoofd te bieden.

© CongoForum, 26.10.23 (rk)

Beeld – bron: WFP

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.