WHO beveelt extra vaccin aan om malaria bij kinderen te voorkomen (CongoForum)

GENEVE – De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het vaccin R21/Matrix-M aanbevolen om kinderen te behoeden voor malaria. Dat is het gevolg van een advies van diverse groepen experts. Deze aanbeveling kreeg de steun op de gewone halfjaarlijkse vergadering die plaatsvond van 25 tot 29 september 2023. Dat schrijft Actualité.cd.

Het vaccin R21 is al het tweede vaccin dat in de strijd tegen de malaria aanbevolen wordt door de WHO nadat zij eerst het vaccin RTS,S/AS01 had aanbevolen in 2021. Beide vaccins bleken veilig en efficiënt om malaria te voorkomen bij kinderen. Hun grootschalige aanpak moet een belangrijke weerslag hebben op de volksgezondheid.

Malaria, een ziekte verspreid door muggen, vertegenwoordigt een zware last, in het bijzonder voor kinderen in Afrika waar meer dan 500.000 kinderen jaarlijks sterven aan deze ziekte.

De WHO is blij met de nieuwe vaccins en merkt op dat de vraag naar malariavaccins ongekende hoogtes heeft bereikt. Het huidige aanbod van het vaccin RTS,S is immers beperkt. De toevoeging van een vaccin aan de lijst met geschikte malariavaccins moet het mogelijk maken om voldoende grote voorraden te hebben en alle kinderen te beschermen in zones waar malaria een probleem kan vormen voor de volksgezondheid.

Dr Tedros Afhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, wijst op het belang van deze vooruitgang want met deze twee vaccins “komen we dichter bij onze visie op een malariavrije toekomst”. Hij onderstreept dat de vraag naar het RTS,S-vaccin het huidige aanbod aanzienlijk overtreft wat het R21-vaccin des te essentiëler maakt om snel een groter aantal kinderen te beschermen.

Solide onderzoeken

De aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie is gebaseerd op solide klinische onderzoeken rond het R21-vaccin. Uit die onderzoeken bleek dat het vaccin efficiënt is wanneer het vlak voor het seizoen van hoge malaria-overdracht wordt toegediend. Het vaccin bleek ook winstgevend te zijn bij een kostprijs van 2 tot 4 dollar per dosis.

Naast de aanbeveling van het R21-vaccin, heeft de WHO een lijst met aanbevelingen opgesteld voor nieuwe vaccins tegen dengue en meningitis evenals een vaccinatieschema en productaanbevelingen voor COVID-19. Deze vooruitgang op het gebied van ziektepreventie zal naar verwachting een aanzienlijke impact hebben op de volksgezondheid in de wereld.

Veel gevallen in Congo

De Democratische Republiek Congo heeft te maken met een enorme crisis voor de volksgezondheid als gevolg van malaria. In 2020 stond het land op de tweede plaats in het wereldklassement voor malariagevallen en sterftes aan deze ziekte. De DR Congo stond toen voor 12% van alle malariagevallen en 13,2% van alle sterfgevallen door de ziekte. Het land was in datzelfde jaar verantwoordelijk voor een indrukwekkend aandeel van 53,1% van de malariagevallen in Centraal-Afrika.

Malaria vormt in Congo ook een grootschalige sociaal-economische uitdaging. Liefst 97% van de bevolking leeft er in gebieden waar malaria wijdverspreid is, met hoge en jammer genoeg stabiele overdrachtpercentages. Dat alles zet een aanzienlijke druk op het toch al kwetsbare gezondheidssysteem waardoor het land nog meer in zijn economische en sociale ontwikkeling wordt belemmerd. Er is nood aan een dringende en gecoördineerde reactie om de lasten voor de Congolese bevolking te verminderen en de vooruitgang te bevorderen.

© CongoForum, 04.10.23 (PVb)

Beeld – bron: Archief Radio Okapi/Fiston Ngoma

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.