Carter Center: “Investeerders in mijnbouw moeten ook denken aan plaatselijke bevolking” (CongoForum)

PARIJS – Fabien Mayani, één van de verantwoordelijken bij het Carter Center-RDC, heeft zaterdag investeerders uit de mijnbouw opgeroepen om ervoor te zorgen dat projecten ook ten goede komen aan de plaatselijke bevolking. Hij deed dat in de marge van een Vredesforum in de Franse hoofdstad Parijs, meldt Radio Okapi.

De deelnemers aan het forum kwamen uit de vier windstreken. Er werd ook gepraat over de strijd tegen de klimaatopwarming en de energietransitie in de DR Congo.

Volgens Mayani produceert Congo veel ertsen die van enorm belang zijn om de energietransitie op de planeet mogelijk te maken. “Die transitie moet ook de belangen van de Congolese bevolking dienen”, klonk het. “Wij hebben nood aan mijnbouwprojecten die fair zijn en die een win-winperspectief bieden voor Congo en de investeerders.”

De man van Carter Center vindt het belangrijk dat Congo de mogelijkheid krijgt om in eigen land toegevoegde waarde te creëren en ertsen te verwerken.

Tegelijkertijd onderstreept Mayani dat het belangrijk is om de rechten van de mens na te leven in het kader van mijnbouwprojecten. Als er mijnen worden ontgonnen, moet dat ook een goede zaak zijn voor de plaatselijke bevolking. En de rechten van die bevolking moeten worden gerespecteerd.

© CongoForum, 13.11.23 (db)

Beeld – bron: logo Carter Center

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.