Congo Airways doet een beroep op expertise Algemene Inspectie van Financiën (CongoForum)

KINSHASA – De directie van Congo Airways is vastbesloten om de fouten uit het verleden te vermijden. Met het oog op de hervatting van de activiteiten van deze nationale luchtvaartmaatschappij heeft algemeen directeur José Dubier aan de Algemene Inspectie van Financiën (IGF) advies gevraagd over het financieel beheer, meldt de nieuwssite Alternance.cd.

Dubier nam vorige week donderdag deel aan een werksessie bij de IGF, met onder meer Victor Batubenga en Henry Paul Kazadi. Bedoeling is om de kennis van de IGF te gebruiken om Congo Airways beter te managen.

Congo Airways kan voor de geplande nieuwe start rekenen op de steun van president Félix Tshisekedi, die hielp om geld te vinden om vliegtuigen te kunnen leasen. In deze context werd de IGF benaderd om advies te geven. De directie van Congo Airways mikt naar verluidt op een permanente samenwerking met de IGF om de financiële situatie te saneren en verbeteren.

Victor Batubenga van de IGF vertelde hoe de organisatie in de voorbije drie jaar toezicht uitoefende. “Wij moeten sinds 2020 Congo Airways controleren en toezicht houden op haar activiteiten Hierdoor hebben we een idee van de problemen waar het bedrijf mee kampt. Concreet is de eerste stap om vast te stellen wie waarvoor verantwoordelijk is. We hebben aan de ‘ceo’ verteld dat het belangrijk is dat de macht wordt uitgeoefend door de diverse managers bij Congo Airways. Dit betekent dat iedereen die handelt in strijd met de vastgestelde regels ter verantwoording moet worden geroepen en om uitleg moet worden gevraagd. Als hun antwoorden goed onderbouwd zijn, laten we ze gaan; als ze dat niet zijn, worden ze bestraft.”

Congo Airways heeft ook ondersteuning nodig bij het evalueren van contracten die werden ondertekend. Sommige contracten met onderaannemers blijken erg duur te zijn. “Het is dan ook belangrijk dat we die contracten onder de loep houden”, aldus Batubenga.

“Bij onze audit stelden we ook vast dat sommige mensen grote schulden hadden. De steun van de IGF zal bestaan uit het helpen van het bedrijf om alle schulden in te vorderen zodat het de middelen heeft om actie te ondernemen.”

De IGF denkt dat Congo Airways naast binnenlandse vluchten ook internationale vluchten zou moeten aanbieden.

Op 14 september deed Jules Alingete, inspecteur-generaal Financiën en baas van de IGF, al een beroep op de regering om Congo Airways de 33 miljoen dollar te geven die het nodig heeft om de activiteiten opnieuw op te starten.

In een persbericht van 15 november kondigde Congo Airways alvast de hervatting van haar activiteiten aan en beloofde de onderneming “via haar verschillende afdelingen de details van de vluchtschema’s door te geven”.

© CongoForum, 20.11.23 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Paul Matendo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.