Frankrijk: Roger Lumbala aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan misdaden tegen de menselijkheid (CongoForum)

PARIJS – Onderzoeksrechters van de Eenheid Misdaden tegen de Menselijkheid hebben maandag een aanklacht ingediend tegen de voormalige Congolese krijgsheer Roger Lumbala Tshitenga. Dat meldt de nieuwssite La Prunelle RDC.

Roger Lumbala werd in januari 2021 in Parijs gearresteerd en wordt nu aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan misdaden tegen de menselijkheid, waaronder moord, marteling, verkrachting, plundering en slavernij. Het gaat om feiten die werden gepleegd in Congo, tussen 2002 en 2003. Lumbala zou hebben samengezworen om misdaden tegen de menselijkheid te plegen.

Volgens de Clooney Foundation for Justice (CFJ), Justice Plus, Minority Rights Group (MRG) en TRIAL International is deze aanklacht een stap in de richting van gerechtigheid voor overlevenden van massale wreedheden in Congo. De aanklacht effent het pad voor een proces.

De gewapende groep van Lumbala, de Rassemblement Congolais pour la Démocratie Nationale (RCD-N), zou samen met haar bondgenoten wreedheden hebben begaan tijdens de militaire operatie “Effacer le tableau” in de provincies Noord-Kivu en Ituri. Het was de bedoeling om controle te verkrijgen over de gebieden die rijk zijn aan natuurlijke rijkdommen, In deze context wordt Lumbala vervolgd voor het geven van bevelen tot het martelen van mensen en voor het helpen of bijstaan van RCD-N-troepen door het leveren van de nodige bevoorading en strijders onder zijn gezag en controle toe te staan om deze misdaden te plegen.

Roger Lumbala werd later benoemd tot minister van Handel, een functie die hij bekleedde tussen 2003 en 2005. In de afgelopen jaren boekten de Congolese autoriteiten aanzienlijke vooruitgang met het onderzoeken en vervolgen van de daders van de ernstige misdaden die de afgelopen tien jaar werden gepleegd, vindt de nieuwssite La Prunelle RDC, die wel betreurt dat daders van wreedheden die vóór 2003 zijn begaan, volledig ongestraft blijven.

© CongoForum, 09.11.23 (em)

Beeld – bron: (archief) Radio Okapi/J.Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.