Journaliste en Danger: meer dan 500 aanvallen tegen media onder eerste ambtstermijn Tshisekedi (CongoForum)

KINSHASA – De ngo Journaliste en danger (JED) heeft, gespreid over vijf jaar, minstens 523 aanvallen tegen medewerkers uit de media geteld. Het gaat om aanvallen tijdens de ambtstermijn van president Félix Tshisekedi. JED publiceerde het cijfer naar aanleiding van 2 november, de dag die jaarlijks in het teken van de strijd tegen misdrijven tegen journalisten staat.

Tijdens de periode van vijf jaar werden bijna 160 journalisten aangehouden. Meer dan 130 mensen uit de media werden bedreigd of geconfronteerd met fysiek geweld. Sommige media werden aangevallen of het zwijgen opgelegd. Soms werden ook programma’s verboden.

Congo stevent nu af op nieuwe verkiezingen in december. Volgens JED is het essentieel dat journalisten in deze omstandigheden veilig hun beroep kunnen uitoefenen, ook om bij te dragen tot een betrouwbaar en transparant verkiezingsproces.

President Tshisekedi beloofde ooit inspanningen te doen om het beroep van journalist veiliger en stabieler te maken. Maar daar kwam volgens JED niets van in huis. Na een staten-generaal in de sector werd wel een nieuwe perswet goedgekeurd. De wet werd ondertekend door het staatshoofd maar is nog altijd niet gepubliceerd in het Congolese Staatsblad.

JED maakt gewag van 85 schendingen van de persvrijheid in 2019, 116 in 2020, 110 in 2021 en 124 in 2022.

In 2021 werden minstens drie journalisten gedood in Congo. Sinds eind 2020 is één journalist vermist na te zijn ontvoerd door leden van een militie.

Momenteel zitten de onafhankelijke journalist Patrick Lola, Blaise Mabala (Radio Même Moral FM) en Stanis Bujakera Tshimala (Jeune Afrique en Actualité.cd) opgesloten. Lola zit vast in Mbandaka, Mabala in Inongo en Bujakera in Kinshasa. Tshivis Tshivuadi, secretaris-generaal van JED, gaat ervan uit dat Bujakera vooral werd vastgezet om politieke redenen. Hij wil dat president Tshisekedi opdracht geeft om Bujakera en een reeks anderen vrij te laten.

© CongoForum, 02.11.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.