Kikwit: beweging Pona Congo houdt sit-in uit protest tegen stijging criminaliteit (CongoForum)

KIKWIT – Het stadhuis van Kikwit werd bij verrassing “genomen” door de burgerbeweging “Pona Congo”. De beweging organiseerde een sit-in tegen de enorme stijging van de stadscriminaliteit in dit deel van de provincie Kwilu.

Er gaat vrijwel geen maand voorbij zonder een moord in Kikwit, schrijft Actualité.cd. Het jongste geval ging over een student van het hoger onderwijsinstituut in Kikwit. Hij werd door onbekenden vermoord en werd aangetroffen net na het uitreiken van nieuwe academische graden.

Op posters en spandoeken schreven de manifestanten onder meer “Het is te veel met de onveiligheid in Kikwit-stad”, “Gerechtigheid voor student Zandu Shora”, enz. “Wij zijn gekomen om aan de burgemeester van Kikwit onze groeiende ongerustheid te uiten omdat we sinds één maand voortdurend leven met hier en daar moordpartijen als gevolg van barbaarse daden die gepleegd worden door jonge mensen die gewoonlijk ‘Kuluna’ worden genoemd. We hebben besloten de burgemeester te ontmoeten om tot een passende oplossing te komen. De bevolking heeft er genoeg van! We hebben genoeg van alles wat er in Kikwit gebeurt”, vertelde François Mutombo, lid van de burgerbeweging.

Jammer genoeg slaagden de manifestanten er niet in om de stedelijke autoriteiten te ontmoeten. De burgemeester was niet op zijn kantoor. De actievoerders eisen dat recht wordt gedaan aan student Zandu Shora die werd neergestoken door zijn belagers.

“Wat ons opvalt is de totale desinteresse van de lokale autoriteiten. Onlangs werd een student van het ISP gedood door bandieten die onze wijken binnenkwamen en bedreigden en onze telefoons meenamen. Het was werkelijk ondoenbaar om na 18.00u naar buiten te gaan”, vertelde een militante.

De boze jongeren eisen een serieus onderzoek om de daders van die vermoorde student te arresteren. Ze vragen ook veiligheidsmaatregelen om dit gebeuren een halt toe te roepen.

© CongoForum, 08.11.23 (PVb)

Beeld – bron: Radio Okapi/Patrick Matanga

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.