Kinshasa: “Veel voertuigen niet in orde met belastingsticker” (CongoForum)

KINSHASA – Volgens de chef van de stedelijke financiële autoriteit van Kinshasa zijn veel voertuigen die in de Congolese hoofdstad rondrijden niet in orde met de motorrijtuigenbelasting. Dat meldt Mediacongo.

“Veel voertuigen zijn niet in orde met de provinciale belastingdienst als het gaat om het betalen van de motorrijtuigenbelasting en de speciale wegenbelasting die we het autovignet noemen”, zegt Eddy Mfumumpoko, directeur van de financiële autoriteit van Kinshasa. Hij betreurt dat heel wat chauffeurs geen gebruik hebben gemaakt van het toegestane betalingsuitstel om hun situatie te regulariseren. Ook een “vrijwillige inningsactie” kende slechts weinig succes.

De gedelegeerd bestuurder van de ‘Régie financière urbaine’ spoort nu alle Kinois aan om hun burgerplicht te vervullen. De ontvangsten zijn immers bestemd voor bouwprojecten van de provinciestad Kinshasa en moeten vooral het provinciebestuur de middelen te geven om zijn beleid uit te voeren.

Na de officiële start van de gedwongen invorderingscampagne op vrijdag 27 oktober ging de directeur-generaal van de ‘Direction Générale des Recettes de Kinshasa’ (DGRK) ter plaatse kijken hoe de operatie vorderde. Hij inspecteerde verschillende locaties, waaronder de Boulevard du 30 juin, de Place du 30 juin en het voormalige Gare Centrale. Een aantal illegale voertuigen werd onderschept en in beslag genomen.

De gedwongen inningsactie voor de vignetten van 2021, 2022 en 2023, die afgelopen vrijdag van start ging, loopt nog tot januari 2024. De actie werd al diverse keren uitgesteld. Een eerste keer toen de negende Spelen van de Francofonie in Kinshasa werden gehouden en daarna nog een keer op vraag van de chauffeursvereniging ACCO.

© CongoForum, 01.11.23 (em)

Beeld – bron: Eddy Merveillie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.