Leerkrachten: “Inrichten kantines in scholen zal leerlingen betere resultaten doen behalen” (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese regering is van plan om tegen 2024 schoolkantines in te richten in een aantal scholen. Dat heeft te maken met de ambitie om leerlingen op school beter eten te geven.

Een aantal leerkrachten die in Kinshasa werken, zijn bij navraag over dit onderwerp van mening dat het plan nuttig is omdat het ondervoeding bij schoolkinderen tegengaat en zo goed leren en betere schoolresultaten bevordert.

“Dit programma zal bijdragen aan de gezondheid en het algemene welzijn van de leerlingen”, denkt Marlène Nzau, die les geeft aan de ILS-school in de gemeente Selembao. “Door de kinderen evenwichtige en voedzame maaltijden te geven, kunnen hun fysieke en psychologische niveau gedurende de dag op peil te houden en zullen ze zich beter kunnen concentreren tijdens de lessen. Het zal ook de gelijkheid van kansen versterken en ervoor zorgen dat alle leerlingen toegang hebben tot gezonde maaltijden, ongeacht hun familiale situatie. Deze maatregel zal ook een belangrijke rol spelen bij het aanleren van goede eetgewoonten.”

De lerares verwacht ook dat de schoolkantines de sociale interactie en integratie zullen bevorderen, stelt Actualité.cd. “Door een maaltijd te delen, krijgen leerlingen de kans om banden te smeden, ideeën uit te wisselen en meer het gevoel te krijgen dat ze deel uitmaken van een schoolgemeenschap. Deze maatregel kan kinderen ook aanmoedigen om regelmatiger naar school te gaan, wetende dat ze een maaltijd geserveerd krijgen.”

Mevrouw Nzau vindt wel dat de overheid rekening moet houden met de specifieke behoeften van elke school en de beschikbare middelen.

Monique Kalonda, lerares aan het ‘Institut pédagogique Mokengeli’ in de gemeente Lemba, is ook van mening dat het beoogde systeem de kwaliteit van het onderwijs zal verbeteren door ondervoeding bij kinderen te bestrijden en leren en gendergelijkheid te bevorderen. Maar ze zegt ook dat de overheid grondig zal moeten nadenken over het beheer van het systeem, de vraag hoe het voedsel moet worden verstrekt, gezondheidscontroles en de opvolging van leerlingen.

Twijfels over haalbaarheid

Niclette Katwe, lerares aan de Lumière-school in de gemeente Limete, is ook blij met het project, maar twijfelt aan de haalbaarheid. “Het systeem zou de kwaliteit van het onderwijs kunnen verbeteren omdat alle leerlingen tijdens de pauzes iets te eten krijgen. Maar voor de installatie van de kantines is nieuw personeel nodig, waardoor de loonmassa verder zal stijgen. Hoe kan de regering dit programma financieren als ze de leerkrachten nog altijd niet fatsoenlijk kan betalen? Hoe kan ze een menu kiezen dat aan de eetgewoonten van alle schoolkinderen voldoet?”

De proeffase van dit programma gaat van start in de vijf onderwijsprovincies van de stad Kinshasa, voor in totaal 6.643 leerlingen in 11 scholen die zijn geselecteerd op basis van verschillende criteria, waaronder geografische ligging en schoolgrootte.

Volgens de regering moet dit nationale voedselprogramma bedoeld het gratis basisonderwijs in openbare scholen versterken, het aantal vroegtijdige schoolverlaters verminderen door leerlingen op school te houden en aan de voedingsbehoeften van leerlingen voldoen.

© CongoForum, 03.11.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Florence Kiza

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.