Mgr. Utembi vermoedt “duistere machten” achter conflict tussen Mbole en Lengola (CongoForum)

KISANGANI – De aartsbisschop van Kisangani, mgr. Marcel Utembi, toonde zich vrijdag uitermate ongerust over het voortduren van het conflict tussen de Mbole- en Lengola-gemeenschappen in Kisangani en op andere plaatsen in de provincie Tshopo. De twee gemeenschappen worden meer en meer sinds tien maanden verscheurd. Volgens de overheid zijn daarbij al meer dan 500 burgers omgekomen en zijn al meer dan 70.000 burgers hun woningen ontvlucht.

“Dit conflict speelt zich af in sommige buitenwijken van Kisangani. Deze bevinden zich met name in de dorpen Yalisombo en Yaosenge maar ook op de rechteroever van de Tshopo-rivier, met betrokkenheid van de Kumu en de Mituku aan Lengola-kant en Topoke en Mongo aan de Mbole-kant”, verklaarde mgr. Utembi bij een ontmoeting met journalisten. Hij verdenkt “duistere machten” ervan dat ze achter de gebeurtenissen zitten.

“We kunnen niet begrijpen dat de leden van de Mbole- en Lengola-gemeenschappen, die lange tijd in vrede geleefd hebben, plotseling gezworen vijanden zijn geworden en elkaar op zo’n verschrikkelijke manier vermoorden.” De aartsbisschop denkt dan ook dat er veel meer achter zit, aldus Actualité.cd.

De centrale overheid stuurde al 150 politieagenten naar Lubunga, een van de gemeenten van Kisangani die het zwaarst door geweld getroffen werden. Meer zelfs, in het gebied werd een avondklok ingesteld. Maar de moordpartijen en verplaatsingen van ontheemden gaan nog steeds door.

© CongoForum, 14.11.23 (PVb)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.