Middenveld: kandidaten voeren te vroeg campagne en overtreden de wet (CongoForum)

KINSHASA – Organisaties uit het Congolese middenveld, AETA (Agir pour des élections transparentes et apaisées), het Comité national Femme et Développement, de Association africaine de défense des droits de l’Homme (ASADHO) en Nouvelle Société Civile Congolaise (NSCC) roepen de bevolking op om zich niet te laten meeslepen door ‘separatistische’ uitspraken van sommige kandidaten voor de verkiezingen van eind dit jaar.

Het middenveld is niet te spreken over het feit dat sommige kandidaat-parlementsleden en kandidaten voor een provinciale assemblee al politieke meetings organiseren terwijl dit in strijd is met de kieswet en de verkiezingskalender, aldus Actualité.cd.

Volgens de boze organisaties is het gedrag van sommige kandidaten onethisch. “Sommigen gebruiken overheidsmiddelen om te vroeg campagne te voeren. Anderen, die meer middelen hebben, verpletteren min of meer hun tegenstanders met acties die eigenlijk pas mogen plaatsvinden tijdens de kiescampagne. In de meeste gevallen voelen de vrouwelijke kandidaten zich versmacht omdat zij niet zoveel geld hebben.”

De organisaties constateren verder dat sommigen separatistische boodschappen verspreiden en inspelen op regionale sentimenten en tribale gevoelens. Ze verwijzen hierbij naar sommige politici en religieuze leiders. “Een bedreiging voor de veiligheid en de nationale cohesie die al broos is door de oorlog tegen M23”, vindt Jeanne Nzuzi van CONAFED.

Officieel mag er pas campagne worden gevoerd vanaf 19 november tot 18 december 2023. Wie voordien al campagne voert, overtreedt eigenlijk de wet. Zulke overtredingen kunnen worden bestraft met geldboetes.

© CongoForum, 09.11.23 (db)

Beeld – bron: Joel Bofengo/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.