Ministerie zoekt geld om katoenteelt nieuw leven in te blazen (CongoForum)

KINSHASA – Het ministerie van Landbouw zegt dat er circa 1,4 miljoen dollar nodig is om de katoenteelt in Congo, als toeleverancier van de textielindustrie, nieuw leven in te blazen. Dat bericht Digital Congo.

Ooit was Congo het belangrijkste katoenproducerende en -exporterende land in Franstalig Afrika met een productie van 180.000 ton zaadkatoen, met bijna 800.000 boeren actief in de verschillende voormalige provincies waaronder Katanga, de Oostprovincie, de Evenaarsprovincie, Oost- en West-Kasaï, Maniema en Zuid-Kivu. Maar de katoensector stortte helemaal in als gevolg de politieke onrust die ontstond na de onafhankelijkheid in 1960.

Volgens het departement Plantaardige Productie (DPRODV) van het ministerie zal de toewijzing van het gevraagde geld het mogelijk maken om de telers te identificeren en hen te organiseren in verenigingen op hun productiesites,. Op deze manier zouden ze kunnen worden ondersteund en begeleid en zouden ook de oude fabrieken en verzamel- en afvoerwegen kunnen worden hersteld.

Zo’n ingreep zou meteen ook de herontwikkeling van de nationale katoenspaarbank (CSCO), de ontwikkeling van aanvoerwegen voor boerderijen en de ontwikkeling van verschillende industriële sectoren zoals spinnerij- en oliemolens ten goede komen.

© CongoForum, 23.11.23 (em)

Beeld – bron: Afbeelding van Jim Black via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.