Moord op Laurent-Désiré Kabila: gewezen gedetineerden hopen op nieuwe kans bij de overheid (CongoForum)

KINSHASA – Ex-gedetineerden, die gratie kregen in het dossier van de moord op president Laurent-Désiré Kabila, willen graag hun vroegere banen bij de overheid terugkrijgen. Dat maakten ze zaterdag bekend op een persconferentie in Kinshasa.

Eén van de gewezen gedetineerden, Constantin Nono Lutula, was ooit veiligheidsadviseur van de vermoorde president Kabila. Hij wil ook dat de huidige president, Félix Tshisekedi, aandacht besteedt aan de families van een stuk of 20 personen die tijdens hun opsluiting overleden.

Nono Lutula hoopt dat de ex-gedetineerden weer een functie bij de overheid zullen kunnen krijgen. Sommigen maakten het mee dat hun bezittingen werden aangeslagen door niet nader genoemde personen.

Nono Lutula vindt het positief dat Eddy Kapend brigadegeneraal werd gemaakt. Hij had ook lof voor Joseph Kabila, de zoon van Laurent-Désiré Kabila: “Hij wilde niet dat wij om het leven werden gebracht. Samen met de andere vroegere gedetineerden ben ik hem erg erkentelijk.”

Tijdens zijn opsluiting leerde Nono Lutula naar eigen zegen hoe belangrijk het is om nederig te zijn, lief te hebben en vergiffenis te geven.

De vroegere gedetineerden zijn overigens van plan om een vriendschapsvereniging voor gevangenen op te richten.

© CongoForum, 14.11.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.