Noord-Kivu: overheid en humanitaire organisaties overleggen over zorg voor minstens 2 miljoen ontheemden (CongoForum)

GOMA – Het provinciebestuur van Noord-Kivu en humanitaire hulpverleners discussieerden vrijdag over de mechanismen die er moeten komen om te zorgen voor de ontheemden van de oorlog met de M23, naar schatting bijna 2,3 miljoen mensen in de hele provincie Noord-Kivu. Minstens 20.000 van deze ontheemden kwamen onlangs uit de streek van Masisi, met name Kitshanga.

Het doel van de bijeenkomst was het opstellen van een weerbaarheidsplan voor de komende 3 maanden. Volgens de chef van de provinciale gezondheidsdivisie, dr. Hans Bateyi, voorziet het plan in voorzieningen voor alle ontheemden. Volgens hem gaat het dus niet alleen om de ontheemden van de as Saké-Kilolirwe, maar ook om die uit Rutshuru in het noorden van de provincie.

Het plan heeft ook betrekking op degenen die naar hun plaats van herkomst willen terugkeren wanneer de situatie verbetert. Er is een beroep gedaan op het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) en andere ontwikkelingspartners om teruggekeerden te helpen teruggaan naar hun plaatsen van herkomst.

© CongoForum, 13.11.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Sifa Maguru

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.