Officiële lancering Union sacrée in provincie Centraal-Kongo: Guy Bandu roept Bakongo op om met oppositie te breken (CongoForum)

MATADI – Op zaterdag 11 november vond de officiële lancering plaats van de Union sacrée in Centraal-Kongo. Dat bericht de nieuwssite La voix du Kongo Central. Het evenement dat activisten van verschillende politieke partijen samenbracht, vond plaats in Matadi, in aanwezigheid van de provinciale gouverneur, Guy Bandu, de vice-gouverneur, Grâce Bilolo, en de voorzitter van de provinciale assemblee, Samuel Nimi.

Provinciegouverneur Bandu maakte omstreeks 16.30u zijn entree, onder applaus van de menigte en onder begeleiding van de zachte muziek van muzikant Werrason, die was uitgenodigd om dit evenement op te luisteren. In zijn toespraak had de gouverneur het over de verkiezingen in december. Volgens Guy Bandu moet Centraal-Kongo breken met de oppositie “We zaten 18 jaar in de oppositie maar we hebben niets gewonnen. Er zijn geen wegen aangelegd, er is geen elektriciteit”, aldus Bandu.

Dr. Bandu ziet de komende verkiezingen als een kans om Centraal Kongo een vaste plaats te geven bij de provincies met invloed. Hij gaat ervan uit dat elke provincie in 2024 zal worden beoordeeld op basis van haar politieke gewicht. “We moeten onze provincie het nodige politieke gewicht geven en dus moeten wij massaal voor de president kiezen zodat onze provincie daarna beter wordt bediend”, klonk het. Hij wil dat Félix Tshisekedi warm onthaald wanneer hij op bezoek komt. Tegelijkertijd vraagt hij aan iedereen op de oppositie wel haar rol te laten spelen.

Aan het slot van de ceremonie stelde gouverneur Bandu nog de leden van de provinciale raad van de Union Sacrée voor. Sinds 2006 is geen enkele gouverneur erin geslaagd om een president verkozen te krijgen in functie van de belangen van Centraal-Kongo. De huidige gouverneur van de provincie droomt er duidelijk van om het anders te doen. La Voix du Kongo Central denkt dat Tshisekedi in de provincie op een overwinning mag rekenen.

© CongoForum, 13.11.23 (em)

Beeld – bron: Matadi/Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.