Opsluiting Stanis Bujakera: ‘Media Freedom Coalition’ kan mee actie ondernemen (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese journalist Stanis Bujakera Tshiamala zit nog altijd opgesloten. Reporters Zonder Grenzen (RSF) heeft de ‘Media Freedom Coalition’ benaderd over de moeilijke situatie waarin Bujakera zich bevindt. De coalitie is een alliantie van 50 staten die zich willen inzetten voor de persvrijheid.

Tot nu toe weigerden de Congolese autoriteiten al vijf keer om Bujakera voorwaardelijk vrij te laten. De journalist werd opgepakt en opgesloten op 8 september 2023. Hij werkt onder meer voor Actualité.cd en Jeune Afrique. En ook het persagentschap Reuters publiceert zijn bijdragen.

De Media Freedom Coalition kan nu actie ondernemen om bij te dragen tot de strijd voor de vrijlating van Stanis Bujakera. De coalitie werd in 2019 opgericht op initiatief van het Verenigd Koninkrijk en Canada.

Stanis Bujakera kwam in het oog van de storm terecht toen er een artikel werd gepubliceerd op basis van een nota van de Congolese nationale inlichtingendienst (ANR). Kinshasa houdt vol dat die nota vals was.

Een artikel, gepubliceerd bij Jeune Afrique, veroorzaakte woede bij de Congolese autoriteiten. Maar het artikel was niet ondertekend, en RSF kwam tot de conclusie dat Bujakera het ook niet had geschreven.

RSF wendde zich eerder ook tot een werkgroep van de Verenigde Naties om het willekeurige optreden tegen Bujakera aan te klagen.

© CongoForum, 10.11.23 (db)

Beeld – bron: logo Media Freedom Coalition

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.