Plan voor terugtrekking VN-vredesmacht is officieel ondertekend (CongoForum)

KINSHASA – De VN-vredesmacht Monusco heeft met de Congolese regering het plan ondertekend dat de terugtrekking van de blauwhelmen moet regelen. Monusco heeft geen grote details gegeven over de timing, aldus Radio France Internationale.

Volgens RFI zal de vredesmacht zeer binnenkort beginnen met de terugtrekking van haar troepen. De overeenkomst werd op 22 november 2023 ondertekend door de Congolese minister van Buitenlandse Zaken Christophe Lutundula en Bintou Keita, die de vredesmacht leidt. De terugtrekking zou al beginnen in december, de maand waarin de Congolezen naar de stembus trekken.

De vredesmacht, die voordien Monuc heette, werd opgericht in 1999. Nu moet er werk worden gemaakt van een geordende, progressieve en verantwoorde terugtrekking, aldus minister Lutundula.

De uitvoering van het terugtrekkingsplan zal om de drie maanden worden geëvalueerd, met als prioriteit de bekommernis om geen ‘leegte op het gebied van veiligheid’ te laten ontstaan.

De blauwhelmen zijn momenteel vooral te vinden in Noord-Kivu en Ituri, waar er nog altijd een aantal zones met veel geweld zijn.

Na de terugtrekking willen de VN de Congolese bevolking blijven helpen via diverse programma’s.

Over het nut en de rol van Monusco leven grote frustraties bij de bevolking. Er is dan ook al veel betoogd tegen de aanwezigheid van deze vredesmacht. Vraag is alleen hoe de Congolese autoriteiten op eigen houtje de veiligheidsproblemen zullen aanpakken wanneer de vredesmacht weg is.

© CongoForum, 24.11.23 (db)

Beeld – bron: Bintou Keita en Christophe Lutundula, Radio Okapi /Myriam Asmani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.