Presidentskandidaat Katumbi belooft ‘oplossing’ voor oorlog met M23 (CongoForum)

GOMA – Presidentskandidaat Moïse Katumbi (Ensemble) heeft in een toespraak in Goma (Noord-Kivu) gezegd dat hij een oplossing zal vinden voor de problemen met de rebellen van M23. “Er kan geen Congo zijn zonder Noord-Kivu”, verklaarde Katumbi. “We mogen geen centimeter van ons grondgebied afstaan.”

Na een bezoek aan de provincie Ituri kwam Katumbi aan in Goma. Ook daar kreeg hij het gezelschap van zijn politieke bondgenoten Augustin Matata Ponyo, Franck Diongo en Seth Kikuni.

De presidentskandidaat sprak de bevolking toe in het Afia-stadion in Goma. Hij omschreef de veiligheidscrisis in de regio als ‘een netelig probleem met onbeschrijflijke humanitaire gevolgen voor 2 miljoen ontheemden’. Het aanhoudende geweld op een aantal plaatsen in Noord-Kivu deed vele Congolezen hun woningen verlaten om zich in veiligheid te brengen. Maar de leefomstandigheden van de ontheemden zijn zeer mensonwaardig en moeilijk.

Als Katumbi president wordt, wil hij al het mogelijke doen om de vrede te laten terugkeren in Noord-Kivu. In Goma bracht hij hulde aan alle Congolezen die al om het leven kwamen door het oorlogsgeweld.

Katumbi riep de bevolking op om waakzaam te zijn op de dag van de verkiezingen. “We vertrekken niet uit de stembureaus tot de stemmen zijn geteld. We mogen de stemmen op Moïse Katumbi niet laten stelen.”

© CongoForum, 24.11.23 (db)

Beeld – bron: Ensemble pour la République/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.