Presidentskandidaat roept Mbole en Lengola op om vrede te herstellen (CongoForum)

KISANGANI – Georges Buse Falay, die kandidaat is bij de Congolese presidentsverkiezingen, maakt zich grote zorgen over de aanhoudende crisis tussen twee bevolkingsgroepen in de provincie Tshopo, de Mbole en de Lengola. Hij wil binnenkort naar Kisangani reizen om er mee te zoeken naar een oplossing voor de crisis, bericht Actualité.cd.

De huidige situatie doet Buse Falay denken aan een rebellie in 1964, toen de spanningen van buiten de regio werden aangewakkerd. De huidige crisis beschrijft hij als een ‘koude oorlog’ die slachtoffers maakt bij beide gemeenschappen. Er staan onder meer economische belangen op het spel.

De presidentskandidaat roept de betrokken bevolkingsgroepen op tot eenheid en wijst erop dat hun voorouders generaties lang in vrede samenleefden; ze deden samen aan landbouw, visten samen, hielden samen vee, zonder grenzen af te bakenen.

De huidige verdeeldheid is alleen goed voor diegenen die profiteren van conflicten, luidt het. Buse Falay vraagt om een einde te maken aan de ‘economische oorlog’.

Kinshasa stuurde al 250 politieagenten naar de provincie om het geweld te bedwingen in de gemeente Lubunga en op andere plaatsen.

Conflicten over grond liggen aan de basis van de crisis, die al meer dan 500 mensenlevens eiste. Sinds februari verlieten meer dan 70.000 mensen hun huizen.

© CongoForum, 06.11.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.