Presidentsverkiezingen 2023: Matata Ponyo trekt zich terug ten voordele van Moïse Katumbi (CongoForum)

KINSHASA – Augustin Matata Ponyo trekt zich terug als kandidaat voor de nakende presidentsverkiezingen. “In overstemming met de conclusies van de werkzaamheden in Pretoria, waar mijn partij LGD aandeelnam, kondig ik mijn terugtrekking aan ten voordele van Moïse Katumbi Chapwe. Hij zal de oppositie aanvoeren bij de presidentsverkiezingen van 20 december 2023”, liet kandidaat Matata Ponyo zondag weten op X, het vroegere Twitter.

In een video, die op internet circuleert, zegt de gewezen premier dat de oppositie zoveel mogelijk stemmen moet halen en de manoeuvres van de machthebbers moet dwarsbomen door één gemeenschappelijke presidentskandidaat te steunen.

Vertegenwoordigers van diverse belangrijke opposanten waren onlangs in het Zuid-Afrikaanse Pretoria te overleggen over mogelijke vormen van samenwerking. Bij dat overleg werd geconcludeerd dat Moïse Katumbi de beste kandidaat was om de gemeenschappelijke presidentskandidaat te worden, aldus Matata Ponyo.

De oppositie vreest voor grootschalig gesjoemel met de verkiezingen en wijst erop dat de wereld naar Congo aan het kijken is. “De enige uitweg is een verenigd blok vormen om zin te geven aan onze politieke strijd en zo de hoop voor het Congolese volk te herstellen”, zegt de oud-premier.

In Pretoria werd overeengekomen om een nieuwe grote coalitie te vormen, Congo ya Makasi, met Katumbi als belangrijkste boegbeeld.

© CongoForum, 20.11.23 (PVb)

Beeld – bron: Matata Ponyo, Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.