Pretoria: opposanten praten over mogelijke bundeling van krachten (CongoForum)

KINSHASA – Vertegenwoordigers van de presidentskandidaten Martin Fayulu, Moïse Katumbi, Matata Ponyo, Denis Mukwege en Delly Sesanga zijn in het Zuid-Afrikaanse Pretoria om er te bekijken of het mogelijk is om afspraken te maken over één gemeenschappelijke kandidaat.

Deze onderhandelingen worden begeleid door de Zuid-Afrikaanse ngo In Transformation Initiative (ITI), die geleid wordt door mensen die veel ervaring opdeden in de eindfase van de Apartheid. Drie dagen lang zal er in Pretoria worden gediscussieerd, schrijft Actualité.cd. Het is niet uitgesloten dat de opposanten het eens raken over één gemeenschappelijke presidentskandidaat, om het beter te kunnen opnemen tegen de zittende president Félix Tshisekedi.

Een robuuste coalitie zal nodig zijn want Tshisekedi doet serieuze inspanningen om de verkiezingen van 20 december 2023 te kunnen winnen. In Pretoria zal moeten blijken of de diverse opposanten al dan niet bij machte zijn om de krachten te bundelen.

ITI organiseerde al in oktober 2018 gesprekken met figuren als Vital Kamerhe, Martin Fayulu, Freddy Matungulu en Adolphe Muzito. Ook toen ging het om samenwerking binnen de oppositie met het oog op verkiezingen.

© CongoForum, 13.11.23 (db)

Beeld – bron: (illustratief) Radio Okapi/J. Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.