Regering houdt vol: “Het gaat beter met de persvrijheid in Congo” (CongoForum)

KINSHASA – Het Congolese ministerie van Communicatie en Media blijft erbij dat het “nu beter gaat met de persvrijheid in het land dan gisteren”. De boodschap komt van Nicolas Lianza, kabinetschef op het ministerie. Hij nam het woord naar aanleiding van de Werelddag in het teken van de strijd tegen straffeloosheid voor misdrijven die worden begaan tegen journalisten (2 november).

“Het is nu beter gesteld met de persvrijheid in Congo dan een aantal jaar terug”, verklaarde Lianza, die verwees naar het rapport dat Journaliste en danger (JED) deze week voorstelde. Dat rapport bestreek de ambtstermijn van president Félix Tshisekedi, een periode van min of meer vijf jaar.

Volgens JED waren er gedurende de onderzochte periode 523 aanvallen tegen de pers. Voor 2023 gaat het tot nu toe om 88 feiten.

Nicolas Lianza riep de journalisten op om hun gedragscode strak na te leven en de deontologische regels te volgen.

De regering vindt dat JED ‘slechte reclame’ maakte door uitspraken over de veiligheid van journalisten in de DR Congo. “Er is veel gedaan”, aldus de kabinetschef. “Zo kwamen er alarmsystemen op basis van WhatsApp waaraan JED trouwens permanent meewerkt. Het is prima om te vertellen wat er niet werkt maar het is nog beter om te zeggen wat er wel werkt”, luidde het.

© CongoForum, 03.11.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Grace Amzati

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.