SADC vraagt aan Lourenço om Kinshasa en Kigali dichter bij elkaar te blijven brengen voor vrede (CongoForum)

LUANDA – De Angolese president en huidige voorzitter van de SADC (Southern African Development Community), João Lourenço, kreeg zaterdag van zijn collega’s de vraag om Kinshasa en Kigali dichter bij elkaar te blijven brengen om vrede te bereiken in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

Hij kreeg deze opdracht aan het einde van de SADC-top in Luanda (Angola). De lidstaten van deze subregionale organisatie toonden zich tevreden over de inspanningen van Lourenço als de bemiddelaar die door de Afrikaanse Unie (AU) is aangesteld om de vrede in dit deel van de DR Congo te herstellen, aldus Radio Okapi.

“De top wenste Madagaskar en de DR Congo vrede en succes toe nu deze twee SADC-lidstaten hun verkiezingen houden in respectievelijk november en december 2023, en herhaalde de steun van de SADC door de inzet van verkiezingswaarnemers”, aldus het slotcommuniqué van het forum.

De SADC-lidstaten spraken hun bezorgdheid uit over de verslechterende veiligheids- en humanitaire situatie in het oosten van Congo en de hervatting van de M23-oorlog, in strijd met het staakt-het-vuren.

De deelnemers aan de bijeenkomst feliciteerded de lidstaten die extra inspanningen hadden geleverd om de SADC-missie in de DR Congo (SAMIDRC) in te zetten. De SADC-leden herhaalden dat zij het voortouw moeten nemen bij het mobiliseren van middelen ter bevordering van vrede en veiligheid in de SADC-regio. Hierbij werd verwezen naar nieuwe gesprekken over het SADC-vredesfonds en overleg met internationale partners.

© CongoForum, 06.11.23 (rk)

Beeld – bron: SADC, Radio Okapi/Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.