Samenwerking tussen leger en VN-vredesmacht zit burgerbewegingen dwars (CongoForum)

GOMA – Een collectief van burgerbewegingen in Goma (Noord-Kivu) is niet akkoord met operatie Springbok, opgezet door het Congolese leger en de VN-vredesmacht (Monusco) om Goma en Saké beter te beschermen tegen mogelijke aanvallen van de M23-rebellen, gesteund door het Rwandese leger.

De burgerbewegingen vinden dat Springbok geen reden van bestaan heeft omdat Monusco er al meer dan 20 jaar niet in slaagt om de vrede te herstellen, berichten Congolese media. “Integendeel, er zijn meer gewapende groepen, de bevolking vlucht weg, natuurlijke rijkdommen worden geplunderd en er is agressie en geweld terwijl de VN-vredesmacht toekijkt”, luidt het.

De burgeractivisten willen aan de politiek en de militaire autoriteiten het signaal geven dat ze niet gelukkig zijn met de samenwerking met de blauwhelmen. “Monusco zei ooit zelf dat de terroristen van M23/RDF zwaarder waren bewapend dan de vredesmacht en dat ze beter georganiseerd waren dan het Congolese leger.”

De burgerbewegingen herhalen hun steun aan het Congolese leger dat in hun ogen het grondgebied moet verdedigen. Ze vinden dat de regering afstand moet nemen van Monusco.

© CongoForum, 08.11.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Bernardin Nyangi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.