Tanganyika: hoe geletterdheid het leven van vrouwen verandert (CongoForum)

KALEMIE – In de Democratische Republiek Congo, waar 33,5% van de vrouwen niet kan lezen of schrijven, bieden alfabetiseringscursussen nu nieuwe hoop aan vrouwen in rurale zones. Lage geletterdheid zien we wel vaker in afgelegen gebieden waar een gebrek aan infrastructuur en inkomsten de toegang tot onderwijs beperkt. Ontwikkelingspartners werken nu samen met de regering om alfabetiseringscursussen voor volwassenen aan te bieden, en dan vooral voor vrouwen.

In Kabalo, in de provincie Tanganyika, volgde Joséphine, een moeder van zes kinderen, gedurende zes maanden zo’n alfabetiseringscursus. Ze leerde lezen, schrijven en rekenen. Net als de 1.526 mensen in Kabalo die het afgelopen jaar aan dit project hebben deelgenomen, was het Joséphines eerste ervaring als student. Je kunt je wel voorstellen wat voor een inspirerende en opwindende reis het voor hen allen geweest moet zijn.

De alfabetiseringscursussen voor volwassenen zijn een reddingslijn voor de meesten onder hen die nog nooit naar school zijn geweest. De cursussen geven hen zelfvertrouwen en leren hen de basisprincipes van bedrijfsvoering. Op die manier leren ze bijvoorbeeld hoe ze een winkeltje kunnen runnen en zo een inkomen kunnen verdienen waarmee ze hun gezin kunnen voeden, kleden en verzorgen.

“Ik wist niks toen ik aan de cursus begon. Ik wist niet eens hoe ik een pen moest vasthouden. Ze zeiden tegen me ‘maman, het is op deze manier dat je moet schrijven’ en ik probeerde hen na te doen”, zegt Joséphine. “Ik volgde nauwlettend wat de leraar deed. Soms pakten ze mijn hand en leidden ze me. Na een maand kon ik mijn naam en leeftijd schrijven”.

Joséphine heeft daarna een klein bedrijfje opgezet waar ze beignets en gebakjes maakt. Ze kan nu haar financiën beheren. “Ik kan nu beignets maken,” zegt ze terwijl ze stukjes deeg in de hete olie doopt, terwijl haar vriendinnen toekijken. Ze kan haar man en huishouden nu financieel helpen en ervoor zorgen dat haar kinderen regelmatig eten en naar school gaan.

Furaha, Kongolo, Denise, Véronique en Yvonne volgden dezelfde alfabetiseringslessen. De voormalige klasgenoten besloten na de les samen te komen en met z’n vijven een bedrijf te starten. Nu verdienen ze elk meer dan 35.000 Congolese franken per maand met het verkopen van zeep.

Voor deze vrouwen betekent het leren en samen een bedrijf opzetten echter meer dan alleen goed eten en zorgen voor hun gezin. Het gaat om samenleven in vrede en harmonie. “We werken graag in groep zodat we elkaar kunnen helpen. We steunen elkaar door elkaar leningen te geven in geval van nood of als iemand ziek wordt. We moedigen elkaar aan om te blijven werken voor onze kinderen,” vertelt Véronique, een moeder van 4 kinderen.

De cursussen en dit soort kleine bedrijven hebben de vrouwen in de gemeenschap daarenboven geholpen om meer betrokken te raken bij de besluitvorming, zowel thuis als in dorpsverenigingen. Sommigen van hen hebben nu leidinggevende functies. Op die manier is het vertrouwen gegroeid en hebben ze de weg vrijgemaakt voor een toekomst waarin vrouwen actief betrokken zijn bij initiatieven om hun levensomstandigheden te verbeteren.

De ‘veerkrachtactiviteiten’ van het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in de provincie Tanganyika in Congo worden ondersteund door de Zweedse en Noorse regering.

© CongoForum, 07.11.23 (cvl)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.