Toch positieve reacties op operatie Springbok in Goma (CongoForum)

GOMA – Er zijn nu ook positieve geluiden te horen over operatie Springbok, waarmee het Congolese leger en de VN-blauwhelmen (Monusco) samen de steden Goma en Saké in Noord-Kivu beter willen beschermen tegen de rebellen van M23. Diverse politici en vertegenwoordigers van het middenveld zeggen nu dat deze samenwerking de inspanningen van het leger alleen maar kan versterken, meldt Radio Okapi. Eerder waren er nog eerder afwijzende reacties te horen, van een collectief van burgerbewegingen.

Nu zeggen jongeren, universitairen, onderzoekers en de ‘Barza intercommunautaire’ dat operatie Springbok een goede zaak is. Ze spraken zich uit tijdens een ontmoeting met Monusco in Goma.

De meeste aanwezigen riepen de bevolking op om operatie Springbok genegen te zijn en zich niet te laten manipuleren door politici die via desinformatie de geesten proberen te vergiftigen.

Stéphane Lupao van de ‘Barza intercommunautaire’, vindt dat de bevolking alleen maar blij kan zijn met operatie Springbok. “Wij verwachten wel dat er concrete acties volgen, in de vorm van preventieve maatregelen.”

Sergeant Kabika Bashonga beseft dat er veel desinformatie is. “Voor ons is Springbok een grote kans om te redden wat er nog te redden valt want we zijn in oorlog. De realiteit is dat we die oorlog aan het verliezen zijn. Maar we blijven positief want we staan achter ons leger en hebben vertrouwen in de acties die de strijdkrachten aan het opzetten zijn en in de partner die nu meedoet. Ook al weten we dat Monusco zal gaan vertrekken.”

© CongoForum, 09.11.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Bernardin Nyangi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.