Tshikapa: geweld tegen politieke karavaan van Martin Fayulu (CongoForum)

KINSHASA – Presidentskandidaat Martin Fayulu werd tijdens het weekend geconfronteerd met politieke intolerantie toen hij de provincie Kasaï bezocht. Zijn politieke karavaan werd namelijk geviseerd door aanhangers van de regeringspartij UDPS. De tegenstanders smeten met projectielen naar de voertuigen en wilden verhinderen dat Fayulu een politieke meeting zou houden in Tshikapa.

Uiteindelijk lukte het de opposant toch om een meeting te houden in de gemeente Dibumba. Fayulu uitte er kritiek op het geweld van de tegenstanders en pleitte voor eenheid in het land. Hij riep de aanhangers van de UDPS op om alle geweld tegen politieke opposanten te laten varen, aldus Actualité.cd.

President Félix Tshisekedi liet via zijn woordvoerster weten dat hij de politieke intolerantie in Tshikapa afkeurde. Hij hield het wel vaag en verwees gewoon naar ‘bepaalde landgenoten’ die over de schreef waren gegaan. Tshisekedi had het over ‘anti-democratische daden’ en riep de bevolking op om zich tolerant op te stellen tegenover alle kandidaten en burgerzin te tonen.

Delly Sesanga

Eind juli kreeg een andere presidentskandidaat, Delly Sesanga, ook al met geweld te maken toen zijn politieke karavaan door de stad Kananga (Centraal-Kasaï) trok. Sesanga werd toen zelfs geraakt door een projectiel. Een voertuig met journalisten werd destijds ook geviseerd door boze tegenbetogers, en sommige reporters raakten licht gewond.

Delly Sesanga veroordeelt nu het geweld waarvan Martin Fayulu en de zijnen het slachtoffer werden. Hij had het over ‘geïnstitutionaliseerde politieke intolerantie’ die ‘onaanvaardbaar is in een democratie’.

© CongoForum, 06.11.23 (db)

Beeld – bron: Tshikapa, Radio Okapi/Joël Bofengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.