Tshopo: speciale structuur voor schadevergoedingen aan slachtoffers Oegandese troepen (CongoForum)

KISANGANI – Er is nu officieel een structuur om de slachtoffers van het Oegandese geweld in Kisangani (Tshopo) te kunnen vergoeden, het ‘Comité de Gestion du Fonds Spécial de Réparation et d’Indemnisation des victimes des activités armées de l’Ouganda’ (FRIVAO). De vice-gouverneur van Tshopo, Paulin Lendongolia, hoopt dat dit initiatief eindelijk soelaas zal bieden aan de slachtoffers waarover het gaat.

In het verleden waren Oegandese troepen actief in Tshopo, Haut-Uele, Bas-Uele en Ituri. Hun aanwezigheid berokkende zeer veel leed aan de burgerbevolking, en er vonden veel wreedheden plaats. Lendongolia spreekt de hoop uit dat er nu eindelijk schadevergoedingen zullen komen voor de slachtoffers.

“De internationale justitie regelde niet de verhoopte schadevergoedingen”, aldus de vice-gouverneur. “We hopen dat het bedrag, toegekend door het Internationaal Hof van Justitie wel een hulp zal zijn voor de personen en gemeenschappen die het slachtoffer waren.”

De provinciale overheid in Tshopo zal naar verluidt FRIVO helpen om “haar delicate opdracht tot een goed einde te brengen”, signaleert Actualité.cd.

De vergoedingen, geregeld door het Internationaal Hof van Justitie, gaan over persoonlijke schade (69,2%), gestolen goederen (12,3%) en geroofde natuurlijke rijkdommen (18,4%). Al dit geld wordt momenteel beheerd door het Congolese ministerie van Justitie. Het is nu wachten tot FRIVAO zijn werking heeft uitgebouwd.

© CongoForum, 17.11.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.