Veiligheidsproblemen in Tshopo: gouverneur moet tekst en uitleg geven (CongoForum)

KISANGANI – De gouverneur van Tshopo, Madeleine Nikomba, moet in de provinciale assemblee uitleg komen geven over de manier waarop de provincie wordt bestuurd. Ze is nu één jaar in functie. Maar de situatie is op diverse vlakken verslechterd, meent provinciaal député Theoveul Lotika. Hij stelde een mondelinge vraag waarop de provinciale overheid moet antwoorden.

Op sociaal en economisch gebied gaat het niet zo goed in de provincie. De veiligheid ging sinds februari 2023 achteruit in de gemeente Lubunga en op andere plaatsen, een gevolg van het conflict tussen twee bevolkingsgroepen, de Mbole en de Lengola. Meer dan 500 mensen kwamen om het leven als gevolg van dit conflict. Meer dan 70.000 inwoners verlieten hun huizen door het geweld.

Theoveul Lotika verwijst naar slachtpartijen, volksverplaatsingen en kinderen die niet maar school kunnen gaan. Mensen laten hun dorpen, hun akkers en hun vee achter om zich elders in veiligheid te brengen. Leden van dezelfde families raken van elkaar gescheiden.

Ondanks inspanningen van de autoriteiten blijft het conflict uitdeinen. Het treft nu ook de Topoke, de Kumu en de Banyamituku, die mee partij kiezen tegen de Mbole. Die bijkomende complicaties maken de situatie alleen maar erger, constateert Actualité.cd. Onlangs was er nog zwaar geweld in Bachamutengo, een dorp op 25 kilometer van de stad Kisangani.

Niet lang geleden stuurde Kinshasa een flink aantal politieagenten naar de gemeente Lubunga, waar het meeste geweld plaatsvond. Maar het geweld houdt aan, en de bevolking leeft nog altijd in angst.

De ordehandhavers hebben nu een avondklok in Lubunga ingevoerd, die loopt van 20.00u tot 21.00u. Wie zich niet aan de avondklok houdt, riskeert een geldboete te moeten betalen.

© CongoForum, 08.11.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/J. Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.