Volgelingen Ne Mwanda Nsemi vrijgelaten na 15 jaar gevangenis wegens ‘opstand’ (CongoForum)

KINSHASA – Zeven aanhangers van de politiek-religieuze beweging Bundu dia Mayala (voorheen Bundu dia Kongo) zijn op 31 oktober 2023 vrijgelaten. Ze kregen gratie van president Félix Tshisekedi, bericht Digital Congo.

Hun vrijlating vond plaats in aanwezigheid van de minister van Mensenrechten, Albert Fabrice Puela, die naar de centrale gevangenis van Makala en de militaire gevangenis van Ndolo kwam om de zaken op te volgen. De BDK-aanhangers kregen gratie van Tshisekedi, die de uitvoering van de vonnissen tegen liet opschorten.

Op dezelfde dag werden ook aanhangers van een andere politiek-religieuze beweging, eveneens veroordeeld voor deelname aan een opstandige beweging, vrijgelaten. Het ging om volgelingen van de profeet Paul-Joseph Mukungubila, die beschuldigd waren van een poging om president Joseph Kabila omver te werpen in december 2013.

Minister Puela riep de vrijgelaten gevangenen op om zich “verantwoordelijk” te gedragen en niet opnieuw in de fout te gaan.

De volgelingen van Ne Mwanda Nsemi werden in 2008 gearresteerd en nadien veroordeeld. Hun leider, die pas later in maart 2017 werd gearresteerd na andere subversieve acties, kon in de nacht van 16 op 17 mei 2017 op spectaculaire wijze ontsnappen uit de centrale gevangenis van Makala, een gelegenheid waarbij tevens honderden andere gedetineerden de benen namen. Ne Mwanda Nsemi dook onder maar in 2019 verscheen hij bij de ‘Conseil national de suivi de l’accord du 31 décembre 2016’ (CNSA) aan de zijde van de voorzitter, Joseph Olenghankoy.

In april 2020 werd de man opnieuw gearresteerd na oproepen tot separatisme en deze keer overgebracht naar het Centre neuro-psychopathologique (CNPP). Na zijn vrijlating uit het ziekenhuis normaliseerde hij zijn relaties met de regering van Félix Tshisekedi en in november 2020 kreeg hij zelfs bezoek in zijn woning van de vrouw van de president, Denise Nyakeru Tshisekedi. Hij maakte toen van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor de zaak van zijn aanhangers die nog altijd vastzaten. In juli 2023 verslechterde zijn gezondheid na een beroerte. Hij stierf op 18 oktober van dit jaar. Zijn begrafenis is nog niet georganiseerd.

© CongoForum, 01.11.23 (em)

Beeld – bron: Congolese media

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.