Annulatie waarnemingsmissie EU: vrouwen uit Kinshasa reageren (CongoForum)

KINSHASA – De Europese Unie heeft op 29 november de annulatie van haar verkiezingswaarnemingsmissie in de Democratische Republiek Congo aangekondigd. De beslissing viel om technische redenen waarop de EU geen invloed heeft. Ze zegt wel bereid te zijn om de verkiezingen vanuit Kinshasa waar te nemen. De vrouwen in Kinshasa die Actualité.cd op straat tegenkwam, vinden de beslissing spijtig en roepen de Congolese regering op om tot een vergelijk te komen zodat de EU het proces in het hele land kan waarnemen.

“Ik ben het niet eens met deze aanpak enkele dagen voor de verkiezingen. Als de CENI (nationale kiescommissie) een geloofwaardig verkiezingsproces plant, waarom zou ze dan in het geheim proberen te werken?”, vraagt Judith Sanga, verkoopster in een kledingwinkel op de Pompage-markt en moeder van 3 kinderen, zich af.

“Als we niets te verbergen hebben, moeten we de observatie openstellen voor iedereen. Kinshasa vertegenwoordigt niets vergeleken met de hele Republiek. De regering moet Europese waarnemers toelaten om het proces in het hele land te volgen”, aldus Judith.

Volgens Antoinette Mayoka, een fruitverkoopster op de Pompage-markt en moeder van 2 kinderen, is de terugtrekking van de EU-verkiezingswaarnemingsmissie het bewijs dat het huidige verkiezingsproces in de DR Congo helemaal niet geloofwaardig is. “Dit bewijst dat het huidige proces niet transparant is. Er is fraude in de maak en de EU mag zich niet inlaten met onregelmatigheden. Hoe het ook zij, we nodigen de DR Congo uit om de dialoog met de EU te hervatten en compromissen te vinden zodat ze de verkiezingen kan waarnemen, anders zullen we de resultaten die ons op 20 december zullen worden opgelegd, niet aanvaarden.”

Madeleine Mwimbu, verpleegster in het Bon Berger de Pompage-centrum, is van mening dat de EU de Congolese regels moet naleven om op Congolees grondgebied te kunnen werken. “Volgens wat ik in de media heb gelezen, heeft de EU-waarnemingsmissie zich teruggetrokken omdat de regering geen toestemming gaf om satellietapparatuur in te zetten. Ik steun deze beslissing en moedig de regering aan om de verkiezingen te organiseren zonder westerse inmenging. Als ze in eigen land verkiezingen organiseren, zijn er geen Afrikaanse waarnemingsmissies. We zijn een onafhankelijke natie, we staan niet onder voogdij van de EU. Met of zonder deze waarnemingsmissie zullen de verkiezingen vlekkeloos verlopen. We hebben hun goedkeuring niet nodig om de winnaar bij de volgende verkiezingen te bevestigen.”

Philomene Kapita, assistente bij de Université Pédagogique Nationale (UPN), zegt: “Verkiezingen zijn een zaak van nationale soevereiniteit. Het is waar dat we de deur open moeten zetten voor alle belanghebbenden, maar we moeten er ook voor zorgen dat de vijanden van ons land hier geen misbruik van maken om ons te bespioneren en toegang te krijgen tot staatsgeheimen. Het is aan de EU-waarnemers om de wetten en regels van ons land na te leven en ons ervan te verzekeren dat ze niet met verborgen agenda’s komen. Met of zonder de EU, de verkiezingen van 20 december zullen transparant en vreedzaam verlopen.”

De Congolese regering nam nota van de beslissing, die zij als “eenzijdig” beschouwt, en zegt open te staan voor elk voorstel van de waarnemingsmissies om te helpen bij de organisatie van de verkiezingen op 20 december, met respect voor de regels en wetten van het land.

Andere waarnemingsmissies

Ondertussen worden verschillende andere waarnemingsmissies ingezet, zoals ‘Regard citoyen’, met 22.500 waarnemers in het veld, onder wie 500 langetermijnwaarnemers, en de MOE CENCO-ECC, de Mission d’Observation Électorale de la Conférence épiscopale nationale du Congo et de l’Église du Christ au Congo, die van plan is 60.000 waarnemers in te zetten.

Regionale organisaties zijn ook van plan om waarnemers te sturen, zoals de CEEAC, (Communauté Economique des Etats de l’Afrique Centrale) die van plan is een verkiezingswaarnemingsmissie van meer dan dertig mensen in te zetten, waaronder een technisch ondersteuningsteam en verkiezingswaarnemers, allemaal onderdanen van lidstaten, de SADC (Southern African Development Community) en de Afrikaanse Unie, die van plan is haar waarnemers van 11 tot 26 december in te zetten.

Er zijn ook andere organisaties zoals de ‘Synergie des missions d’observation citoyenne des élections’ en de ‘Nouvelle société civile congolaise’, twee maatschappelijke organisaties die zijn overeengekomen om hun krachten te bundelen voor de rest van het verkiezingsproces.

Deze eenheid zal vooral tot uiting komen bij de inzet van verkiezingswaarnemers in het hele land voor de algemene verkiezingen die op 20 december worden gehouden.

© CongoForum, 05.12.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.