Bedrijven en financiers denken na over groter potentieel palmoliesector in Congo (CongoForum)

KINSHASA – De zaaigoedleverancier Palmelit RDC, de machinefabrikant Rentec en Indigo, gespecialiseerd in de verkoop van producten om planten te beschermen, hebben begin deze week in Kinshasa een rondetafel georganiseerd over de duurzame ontwikkeling van de palmolieketen in de DR Congo. De bijeenkomst vond plaats bij de Cercle Français in Kinshasa, bericht Actualité.cd.

Een aantal spelers uit de hele keten nam deel aan de rondetafel. Onder de deelnemers waren er agro-industriële bedrijven, kleine telers en geldschieters. Er werd onder meer gepraat over een aantal innovaties in de sector.

Volgens de organisatoren kan Congo zijn productie van palmolie uitbreiden zonder hierbij het bosbestand te schaden. Dit veronderstelt wel dat het rendement per hectare moet stijgen. Hierdoor zou de druk op het ‘primaire woud’ kunnen verminderen, is de redenering.

Betere zaden

Joseph Mbakam Mingina, ingenieur bij Palmelit RDC, wijst op de beschikbaarheid van verbeterde zaden die een erg hoog rendement mogelijk maken. Hij pleit er dan ook voor om deze zaden meer in te zetten bij boeren en oliepalmtelers. Mbakam denkt dat het mogelijk is om de betere zaden ook bij kleine boeren te gebruiken zodat zij meer kunnen produceren en uit de armoede kunnen geraken. Hij is van mening dat de regering haar aanpak moet veranderen om de sector meer te stimuleren. Dat zal volgens de ingenieur bijkomende jobs en meer welvaart opleveren.

“De regering weet dit allemaal en kent het potentieel van de sector”, aldus Mbakam. “Maar ze is dikwijls betrokken bij projecten met internationale structuren. De projecten van de donoren zijn maar van beperkte duur zodat er geen opvolging op langere termijn kan zijn.”

In 2021 was er overigens al een rondetafel over de palmoliesector. Volgens ingenieur Mbakam zijn zulke initiatieven noodzakelijk om de autoriteiten te sensibiliseren en te overtuigen van de noodzaak om, samen met anderen, meer te doen.

Op de bijeenkomst van dit jaar gaven diverse ondernemingen uitleg over hun activiteiten. Eén van die ondernemingen was PHC (Plantations et Huileries du Congo), gespecialiseerd in plantages voor palmolie. De bank Equity BCDC en anderen legden uit wat de voorwaarden zijn om financiering te kunnen krijgen voor projecten in de sector.

© CongoForum, 01.12.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jeef Ngoy

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.