Beni: meer dan 170 huizen getroffen door stortregens (CongoForum)

BENI – Meer dan 170 daken zijn afgelopen zaterdag van huizen geblazen door felle wind en stortregens. Dat gebeurde in de wijken Mabolio en Benengule in de stad Beni (Noord-Kivu).

Jean-Paul Kapitula, coördinator van de civiele bescherming in de regio Beni, meldt dat de meeste slachtoffers ontheemde gezinnen zijn. Hij roept mensen van goede wil, humanitaire organisaties en de regering op om deze kwetsbare mensen te hulp te komen, aldus Radio Okapi.

Als preventieve maatregel raadt hij mensen aan om “de daken van hun huizen regelmatig te controleren. Er is maar één slecht bevestigd raamwerk nodig en een sterke wind blaast het dak er zo af”. Bovendien is het duidelijk geworden dat veel dakconstructies van licht hout zijn gemaakt als gevolg van financiële problemen. En dat is een gevaar.

“Als onderdeel van onze preventieve maatregelen hebben we mensen altijd aangeraden om ‘windgordijnen’ te planten. Met andere woorden, het is heel belangrijk dat we zaailingen hebben of bomen rond onze percelen en op onze percelen, om ons te beschermen tegen alles wat zou kunnen gebeuren bij hevige wind”, aldus Jean-Paul Kapitula.

Hij raadt wel aan om goede bomen te kiezen, want als ze van slechte kwaliteit zijn, kunnen ze ook een gevaar vormen, omdat ze dan op de huizen kunnen vallen.

© CongoForum, 26.12.23 (rk)

Beeld – bron: Protection civile/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.