Fayulu: “Als Kadima transparante en vreedzame verkiezingen wilde, had hij uitstel moeten vragen” (CongoForum)

KINSHASA – Het verkiezingsproces in de Democratische Republiek Congo werd ontsierd door tal van onregelmatigheden. Volgens verschillende verslagen van lokale en buitenlandse verkiezingswaarnemingsmissies gaat het onder meer om de late levering van apparatuur aan stembureaus, fysiek geweld in stembureaus en het slecht functioneren van elektronische stemapparaten (DEV’s).

Volgens presidentskandidaat Martin Fayulu hadden deze onregelmatigheden voorkomen kunnen worden als de onafhankelijke nationale kiescommissie (CENI) de verkiezingen met 7 tot 10 dagen had uitgesteld. “Als Dénis Kadima transparante en vreedzame verkiezingen wilde organiseren, had hij een week of 10 dagen uitstel moeten vragen. De verkiezingen hadden zelfs op 30 december moeten plaatsvinden, zoals in 2018. Dit had het mogelijk moeten maken om materiaal in te zetten bij alle stembureaus. Hij heeft het niet gedaan, simpelweg omdat hij zich voorbereidde op chaos,” vertelde Martin Fayulu aan Actualité.cd.

In hetzelfde interview sloot de opposant niet uit dat hij zijn krachten zou bundelen met het kamp van Moïse Katumbi om de annulering van de verkiezingen en nieuwe verkiezingen te eisen.

Afgelopen vrijdag gaf Catherine Samba-Panza, chef van de internationale verkiezingswaarnemingsmissie, ook aan dat uitstel het mogelijk zou hebben gemaakt om logistieke problemen bij de verkiezingen te vermijden. “Als deze verkiezingen met een paar dagen waren uitgesteld, hadden we deze moeilijkheden misschien kunnen vermijden. Dit uitstel had van tevoren moeten gebeuren”, zei ze tegen Actualité.cd.

Martin Fayulu, Denis Mukwege, Théodore Ngoy, Jean-Claude Baende en Nkema Liloo betwisten de kwaliteit van wat zij beschrijven als schijnverkiezingen en hebben een “grote demonstratie” aangekondigd in Kinshasa op woensdag 27 december. Ze roepen op om de verkiezingen nietig te verklaren zodat er nieuwe kunnen worden georganiseerd met een andere Onafhankelijke Nationale Kiescommissie.

© CongoForum, 26.12.23 (rk)

Beeld – bron: Dénis Kadima, Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.