Goma: Tshisekedi heeft nog een andere koffer vol beloftes (CongoForum)

GOMA – Terwijl in de provincie Noord-Kivu de vooruitgang van de M23-rebellen steeds nadrukkelijker wordt, is de Congolese president, Félix Tshisekedi, die hoopt op een nieuwe ambtstermijn, zondag aangekomen in Goma, in het kader van zijn kiescampagne. Bij zijn aankomst had presidentskandidaat nr. 20 het over een maatregelen die hij wil nemen als hij later deze maand als president word herkozen. Hij sprak over zijn beloftes op een volksbijeenkomst in het Alfa-stadion, berichtte Actualité.cd.

Tshisekedi vroeg aan de inwoners van Goma om massaal op hem te stemmen. Hij beloofde de vrede en veiligheid in de hele provincie te herstellen, zodra hij verkozen is. “Op 20 december heb ik jullie steun nodig opdat wij de strijd voor de bevrijding van ons land kunnen voortzetten. Ik verzeker jullie dat wij de strijd zullen voortzetten. Wij zullen ons land van de M23-terroristen bevrijden die in feite geleid worden door hun leider Paul Kagame. We zullen een einde maken aan hun barbaarse terroristenbewind dat al verschillende tientallen jaren het Congolese volk ongelukkig maakte. Er rest niets anders dan de vijand definitief te verslaan. Die strijd zullen we eerst via de stembussen op 20 december winnen. Geef mij het vertrouwen en ik garandeer jullie de totale bevrijding”, klonk het.

Een andere belofte was die van het gratis middelbaar onderwijs vanaf volgend jaar. De president beloofde al het mogelijke te zullen doen om ervoor te zorgen dat ouders vanaf volgend schooljaar en over de hele nationale grondgebied op geen enkel ogenblik nog moeten betalen voor het onderwijs van hun kinderen.

Trots op het gratis basisonderwijs dat hij lanceerde, beloofde het staatshoofd tevens ook een universele gezondheidszorgdekking en gratis kraamzorg in heel Congo.

Hij had het ook over het vertrek van de VN-blauwhelmen uit Congo. Volgens hem zijn de blauwhelmen geen vijanden van Congo maar slaagden ze gewoon niet in hun vredesmissie. Hij had het ook over het vertrek van de regionale troepenmacht van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC). Tshisekedi wil alles doen om ervoor te zorgen dat die troepenmacht zo snel mogelijk het Congolese grondgebied kan verlaten.

Vandaag, maandag, bezocht Tshisekedi nog Beni en Butembo, ook in Noord-Kivu.

© CongoForum, 11.12.23 (PVb)

Beeld – bron: Goma, Radio Okapi/Sifa Maguru

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.