Hervatting commerciële activiteiten in Matadi Kibala: handelaars betreuren werkomstandigheden (CongoForum)

MATADI-KIBALA – Drie maanden na de brand in het ‘Camp PM’, een handelscentrum, hebben vrouwelijke verkopers hun commerciële activiteiten op de Matadi Kibala-markt op officieuze wijze hervat. De vrouwen zijn teruggekeerd langs de hoofdweg en verkopen op de grond, midden tussen de elektriciteitskabels, naast voertuigen en andere vrachtwagens. De Desk Femme d’Actualité.cd sprak onlangs met een aantal vrouwelijke verkopers over de omstandigheden waaronder ze werken.

Mimy Misenga, een kruidenverkoopster, beschrijft de situatie: “We zijn ons bewust van het gevaar dat deze plek met zich meebrengt. Het is helemaal niet menselijk dat de autoriteiten ons onder deze omstandigheden laten werken. Er zijn bushaltes en grote vrachtwagens die uit Kongo-Centraal komen en bijna overal parkeren. Het kan gebeuren dat een chauffeur de controle verliest terwijl hij probeert te parkeren, en dit kan een groot verlies aan mensenlevens veroorzaken”.

Mathe Katuka, een graanverkoper, legt uit dat “het Camp PM waar we naartoe werden gestuurd na onze overplaatsing te klein is voor alle handelaars en goederen. We stemden ermee in om daarheen te gaan om dezelfde tragedie als in 2022 te voorkomen. Helaas ligt het in een afgelegen en afgesloten gebied waardoor goederen niet snel kunnen circuleren.”

Bibiche Wambo, een fruitverkoper, vreest het ergste tijdens dit regenseizoen: “Met de regen die naar beneden komt en de elektriciteitskabels overal om ons heen, ben ik bang dat we in een situatie terechtkomen die vergelijkbaar is met die van februari 2022. Na de brand in het Camp PM beloofde de gouverneur om 3 dagen later terug te komen met oplossingen, maar tot op heden is er geen oplossing gevonden en is de gouverneur nooit teruggekomen.”

Dorcas Kawandjo van haar kant roept de stedelijke autoriteiten op om voorzorgsmaatregelen te nemen om gevaar te voorkomen: “We zijn aan ons trieste lot overgelaten. We overleven dankzij deze activiteiten en we kunnen hier niet weggaan naar een plek waar we niet kunnen verkopen. De autoriteiten zijn zich ervan bewust dat dit alles een gevaar vormt, maar doen niets om ons uit deze situatie te helpen.”

Dit handelscentrum zit vol handelaars en klanten die hier allerlei consumentenproducten komen inslaan, vooral levensmiddelen. Ter herinnering: op woensdag 2 februari 2022 vond op dezelfde locatie een andere brand plaats, waarbij 26 handelaren omkwamen, waaronder 24 vrouwen en 2 mannen.

Na deze tragische gebeurtenis kondigde de regering de verplaatsing aan van de Matadi Kibala markt naar het PM-kamp, de onmiddellijke sluiting van alle niet-officiële markten in de buurt van Matadi Kibala en de verplaatsing van bushaltes vanuit Kongo-Centraal naar de Mitendi-locatie, waardoor het lossen van goederen op de Matadi Kibala markt wordt verboden.

Voorafgaand aan de twee incidenten had de gouverneur van Kinshasa in 2020 de start van de bouwwerkzaamheden voor een moderne Matadi Kibala markt aangekondigd. De werkzaamheden zijn nog steeds niet begonnen. Afgelopen augustus verzekerde Gentiny Ngobila dat de werkzaamheden zouden beginnen zodra er geld beschikbaar zou zijn. Maar andere bronnen wijzen op een grondgeschil over de locatie die is gepland voor de bouw van deze markt.

© CongoForum, 01.12.23 (rk)

Beeld – bron: illustratief, Radio Okapi/Sifa Maguru

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.