Het sprinkhaanseizoen in Beni, een kans op voedsel en handel (CongoForum)

BENI – Eind november en begin december verschijnen er regelmatig sprinkhanen in Beni. Deze insecten, die vaak ’s nachts met vallen worden gevangen, bieden voor sommigen een commerciële mogelijkheid en voor anderen voedsel.

Na een nacht hard werken is Ignace Kambale zichtbaar uitgeput. Hij heeft net sprinkhanen gevangen met behulp van een generator, twee lampen, metalen platen en dekzeilen die hij heeft geïnstalleerd.

Hij legt aan Radio Okapi uit wat de voordelen zijn: “Het is allemaal een kwestie van geluk! Vandaag heb ik bijvoorbeeld minstens 100 kilo gevangen. Maar als het goed is, kun je zelfs 500 tot 600 kilo vangen. In feite is het heel winstgevend, voor die 100 kilo komt de groothandelaar en geeft je 10.000 Congolese frank per kilo”.

Hetzelfde kan niet gezegd worden van andere sprinkhanenverkopers, zoals deze vrouw, die om anonimiteit vroeg, getuigt. Ze zegt dat ze met verlies verkoopt: “We verkopen, maar altijd met verlies. We vragen om de prijs van een kilo te zetten op minstens 5.000 Congolese frank, ook al is brandstof duur”.

Sprinkhanen zijn rijk aan eiwitten voor kinderen, vrouwen en mannen, zegt Jean-Pierre Kakule Vyambuera, voedingsdeskundige in het algemene referentieziekenhuis van Beni.

Hij legt ook uit hoe je ze kunt gebruiken: “Als je ze net gevangen hebt, moet je weten of de omstandigheden waarin je ze vervoert nog goed zijn. Als je ze klaarmaakt, moeders, als je ze ergens neerzet, moet je er zeker van zijn dat de sprinkhanen in een rubberen zak zitten of in een emmer met een deksel om te voorkomen dat ze besmet raken met ziektekiemen”.

Deze voedingsdeskundige stelt ook voor dat het OCC (Office congolais de contrôle) deze sprinkhanen analyseert om er zeker van te zijn dat ze niet ongeschikt zijn voor consumptie.

© CongoForum, 01.12.23 (rk)

Beeld – bron: sprinkhanenvallen, Radio Okapi, Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.