Horizons verts zal 1.500 bomen planten op gronden UNIKIN (CongoForum)

KINSHASA – In de DR Congo wordt ieder jaar op 5 december de ‘Nationale feestdag van de boom’ gevierd. Dit jaar organiseerde de niet-gouvernementele organisatie “Horizons Verts”, in samenwerking met de universiteit van Kinshasa (UNIKIN), een wetenschappelijke conferentie met als thema “Een boom geplant, levens gered”. Bij deze gelegenheid werd het startschot gegeven voor de aanplanting van 1.500 bomen op de universiteitssite, meldt Alternance.cd.

Milieudeskundigen hielden een aantal toespraken met de impact van bomen als thema. Horizons verts wil de Congolezen bewust maken van de noodzaak om bosbouw te promoten. Deze aanpak, verduidelijkte advocaat Joseph Nanga Ilunga, voorzitter van de ngo, heeft ook tot doel om beleidsmakers bewust te maken van de noodzaak om deskundigen te raadplegen en zo oplossingen te vinden voor de milieuproblemen.

De experts spraken om beurten over belangrijke milieukwesties. Professor Lubilu had het bijvoorbeeld over het belang van het beschermen van bomen om de klimaatverandering tegen te gaan. Het belang van bossen voor menselijk leven, waaronder de absorptie van CO2, de afkoeling van de lucht, de verhoging van de relatieve vochtigheid en de demping van lawaai, maakten allemaal deel uit van het debat.

Horizons verts is een vereniging zonder winstoogmerk naar Congolees recht en een initiatief van professionals op het gebied van grondgebruik. Het gaat vooral om Congolese advocaten en agro-bosbouwingenieurs die besloten hebben hun krachten te bundelen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Om dit te bereiken maken de oprichters optimaal gebruik van de beschikbare middelen van het land en geven ze de voorkeur aan een vorm van grondgebruik die voedselzekerheid en het behoud van bosecosystemen combineert en zo een ecologisch duurzame ontwikkeling garandeert.

Het verbeteren van gemeenschapsbosbouw betekent het waarborgen van biodiversiteit en klimaatevenwicht, zegt Horizons verts. Met een participatieve en ecologisch verantwoorde aanpak is deze ngo betrokken bij het beheer van bosconcessies voor lokale gemeenschappen en de bescherming van ecosystemen, met name door acties in het veld en milieu-educatie.

© CongoForum, 06.12.23 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.