Hotline voor digitale veiligheid van mensenrechtenverdedigers en journalisten in verkiezingstijden (CongoForum)

KINSHASA – Een samenwerkingsverband van mensenrechtenorganisaties, Integrated Refugee Organization (IRO), en  het Partenariat pour la Protection Intégrée (PPI) lanceerde op 19 december 2023 een digitale hulplijn voor mensenrechtenverdedigers in de Democratische Republiek Congo. Dat schrijft Actualité.cd.

De hulplijn is gebaseerd op de ervaring dat journalisten en mensenrechtenverdedigers in verkiezingsperiodes vaak het doelwit zijn van politici en hulp nodig hebben op alle niveaus.

“In tijden van crisis zijn mensenrechtenactivisten en journalisten vaak het doelwit van hun kwelgeesten. De mensenrechtenorganisatie ‘Partenariat pour la protection intégrée’ (PPI) is bezorgd over de escalatie van verbaal en zelfs fysiek geweld tussen verschillende kandidaten en hun aanhangers tijdens de algemene verkiezingen die in  een groot deel van het land gepland werden. Deze situatie voorspelde een ernstige verkiezingscrisis die het land zou kunnen storten in demonstraties in de hele DR Congo. Het was daarom verstandig om de risico’s te bekijken en ons voor te bereiden”, aldus dit consortium van mensenrechtenorganisaties die actief zijn in de DR Congo en de subregio van de Grote Meren.

In Congo zijn een “helpdesk”-lijn, een gratis telefoonnummer en andere middelen ingezet om hulp te bieden aan mensenrechtenverdedigers en journalisten, aldus de organisaties.

“Met dit doel hebben de PPI en haar partner IRO een hulplijn gelanceerd voor mensenrechtenverdedigers en journalisten in de hele DR Congo als onderdeel van de digitale hulp voor mensenrechtenverdedigers in het algemeen en tijdens de verkiezingsperiode in het bijzonder. Het gaat om vrouwelijke en mannelijke mensenrechtenverdedigers en journalisten die zich inzetten om de mensenrechten op een geweldloze manier te verdedigen en te bevorderen”, zegt Jonathan Maghoma, programmamanager bij PPI.

© CongoForum, 22.12.23 (rk)

Beeld – bron: Blaise Makasi/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.