Ituri: meer dan 5.000 ontheemden uit Tche krijgen hulp (CongoForum)

BUNIA – Meer dan 5.000 ontheemden uit de plaats Tche in de streek van Djugu (provincie Ituri) hebben vrijdag huishoudelijke artikelen en ander noodzakelijk materiaal ontvangen, waaronder materiaal voor het bouwen van onderkomens.

Het programma ter bevordering van de eerstelijnsgezondheidszorg (PPSSP) gaf deze hulp in het kader van het Rapid Response-project van Unicef, meldt Radio Okapi. De spullen waren onder andere kookpotten, bekers, emmers, matten en dekens. Er kwam ook hulp voor de bouw van onderkomens die vervallen zijn of vernield door slecht weer. Ontheemde vrouwen in de vruchtbare leeftijd kregen hygiënekits voor intieme hygiëne, volgens Trésor Muyumba, communicatiemedewerker van het PPSSP.

De internationale organisatie heeft hen ook voorzien van pikhouwelen, hamers, schoppen en zagen om het terrein schoon te houden en kuilen te graven voor de latrines, waarvan de meeste al buiten gebruik zijn. Deze situatie stelt de ontheemden bloot aan ziekten.

Het doel van de bijstand is het verbeteren van de leefomstandigheden van deze ontheemden, van wie de bezittingen werden geplunderd bij aanvallen van gewapende groepen, legt Trésor Muyumba uit.

Volgens een verantwoordelijke van de site zal deze actie het leed enigszins verlichten, aangezien de mensen sinds 2021 geen hulp meer hebben ontvangen. De ontheemden geven de regering en humanitaire organisaties echter te kennen dat ze ook voedselhulp en medicijnen nodig hebben.

© CongoForum, 11.12.23 (rk)

Beeld – bron: ……….

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.